Time: 'Job Cohen is een Europese held'

Icoon Algemeen nieuwsVolgens het Amerikaanse weekblad Time is burgemeester van Amsterdam Job Cohen een Europese held. De PvdA-politicus komt als enige Nederlander voor in een jaarlijkse lijst van 37 personen die het tijdschrift deze week publiceert. Cohen bevindt zich in gezelschap van onder meer Bob Geldof, Bono, Jamie Oliver, Thierry Henry en Steffi Graf.

Cohen wordt geroemd vanwege zijn aanpak na de moord op Theo van Gogh. Volgens Time is het aan de burgemeester te danken dat er in Amsterdam nauwelijks sprake was van aanvallen op moslims. Dit zou onder meer blijken uit een rapport van de Anne Frank Stichting. Deze telde na de moord op Van Gogh in Nederland 106 vergeldingen tegen moslims, waarvan slechts één in de hoofdstad plaatsvond.

"Cohen wist succesvol de spanningen in de stad te voorkomen", stelt oud-VVD-leider Hans Dijkstal in Time. "Hij legt de nadruk op de dialoog, wat de enige weg is om scheidslijnen in de samenleving te slechten", meent Ayhan Tonca van het Contactorgaan Moslims en Overheid. Op de avond na de moord op Van Gogh werd mede op initiatief van de burgemeester een bijeenkomst op de Dam georganiseerd. "Ik vond het belangrijk om mensen samen te brengen, om de boosheid te uiten dat zoiets in onze stad kon gebeuren", zegt Cohen hierover in het Amerikaanse tijdschrift.

Job Cohen
Job Cohen behoort tot de Europese helden