Nederlander geroemd om heldendaad

Icoon BuitenlandsDe Nederlander Paul de Waard, die in het Australische Melbourne zwaar gewond raakte bij een schietpartij, is buiten levensgevaar. Zijn toestand wordt nu omschreven als serieus maar niet langer kritiek.

Paul wordt in Australië geprezen voor zijn poging om met gevaar voor eigen leven een vrouw in nood te helpen. De Amsterdammer krijgt hiervoor naar verwachting een belangrijke Australische onderscheiding, de zogeheten 'Bravery Award'. De 25-jarige De Waard, van oorsprong Zeeuw en student in Amsterdam, was aan het backpacken en was pas sinds kort in Australië. De fervente surfer en zwemmer had net een reis door Nieuw-Zeeland afgerond. Vrienden in Nederland waren al bezig met de organisatie van een welkomstfeest voor zijn terugkeer.

De ouders van Paul worden vandaag verwacht in Melbourne, om hun zoon in het Royal Melbourne Hospital op te zoeken en te ondersteunen in deze moeilijke tijd. Bij de schietpartij kwam de Australische advocaat Brendan Keilar om het leven en raakte het 24-jarige ex-model Kaera Douglas zwaar gewond.

De Waard en Keilar probeerden beiden Douglas te redden van mishandeling door de 29-jarige Hells Angel Christopher Hudson. De reactie van de Hells Angel was koel en fataal. Hij trok een handwapen en schoot de drie slachtoffers gericht neer.

Vandaag heeft Christopher Wayne Hudson zich overgegeven aan de politie. De verdachte besloot niet langer te vluchten voor de lange arm der wet na een emotionele oproep van zijn ouders.

De schutter, die is bedekt met tatoeages van het woord 'carnage' (slachting), heeft met zijn daad de Hells Angels in Australië voorpaginanieuws gemaakt. Een politiewoordvoerder verwacht dat Hudson nu wordt behandeld als een banneling binnen de motorclub. "Dit zet heel wat druk op de organisatie."

Dr. Arthur Veno, deskundige op het gebied van motorbendes, voorziet een wraakactie van de Angels. "Zelfs als Hudson wordt gearresteerd, is de kans niet groot dat hij de gevangenis overleeft. Zowel de Hells Angels als zijn vorige motorclub de Finks hebben nogal wat leden achter de tralies."

Bij het clubhuis van de Hells Angels in de binnenstad van Sydney ontplofte vanochtend een bom. De voorgevel van het pand werd zwaar beschadigd maar niemand liep letsel op. De politie gaat uit van een vergelding voor de schietpartij.

Met dank aan KRIBBET voor de submit.