Zwitsers veroordelen Turk voor ontkennen genocide

Icoon BuitenlandsIn Zwitserland is gisteren de leider van de links-nationalistische Turkse Arbeiders Partij Dogu Perincek veroordeeld tot een boete wegens het ontkennen van de Armeense genocide. De Turk had in 2005 tijdens een bezoek aan Zwitserland de massaslachting op de Armeniërs ten tijde van Ottomaanse Rijk een ''internationale leugen'' genoemd. De Zwitserse rechtbank noemde de 65-jarige Perincek in haar vonnis een ''racist'' die een ''vaststaand historisch feit'' ontkent.

Perincek liet de rechtbank eerder deze week nog weten dat hij niets heeft ontkend, omdat er simpelweg nooit een genocide heeft plaatsgevonden. Volgens Perincek bezit hij Russische bewijzen dat het indertijd (rond 1915) om etnische gevechten ging met slachtoffers aan Armeense en Turkse zijde. Hij liet vanuit Turkije weten hoger beroep aan te tekenen tegen het in zijn ogen ''racistische en imperialistische'' vonnis.

In Zwitserland is het sinds 1995 verboden om elke genocide te ontkennen. Tot dusver werden alleen mensen veroordeeld die de holocaust op de Joden ontkennen. In Turkije is het juist uitdrukkelijk verboden om de slachting uit 1915 op de Armeniërs een genocide te noemen. De rechtszaak heeft dan ook tot spanningen geleid tussen Zwitserland en Turkije.

Ottomaanse Rijk
De Armeense Genocide, waarbij naar schatting ruim één miljoen Armeniërs werden omgebracht, vond plaats in het Ottomaanse Rijk ten tijde van het regime van de Jonge Turken (1915 tot 1917), toen het land streed aan de zijde van Duitsland. Omdat de Turken twijfelden aan de loyaliteit van de Armeniërs besloten ze hen te deporteren naar Syrië.

Westerse historici zijn het over het algemeen eens dat een genocide plaatsvond en veel Westerse landen erkennen de genocide ook alsmede het Europese parlement. Turkije verzet zich daar echter fel tegen en ontkent al 80 jaar dat er een genocide heeft plaatsgevonden.