Grote concerten in België tegen Vlaams Belang

MuziekIn Antwerpen begint zondagmiddag tegen twee uur het eerste van een reeks grote concerten tegen onverdraagzaamheid. Vele grote Belgische artiesten treden gratis op voor het festival '0110', zo genoemd naar de datum 1 oktober.

Later op de dag vinden soortgelijke concerten plaats in Gent, Brussel en Charleroi. Premier Guy Verhofstadt onderbreekt zondag het begrotingsoverleg om het festival in Gent te bezoeken. Initiatiefnemer is Tom Barman, zanger van de groep dEUS. Hij wil stelling nemen tegen ''intolerante partijen als het Vlaams Belang'', dat inmiddels is uitgegroeid tot de grootste partij van Vlaanderen.

Barman bestrijdt dat de concerten juist de aandacht vestigen op het Vlaams Belang, een week voor de gemeenteraadsverkiezingen. ''Het is beter iets te doen dan niets te doen'', zei hij in het VRT-nieuws vlak voor aanvang.

De zanger toonde zich verheugd dat veel artiesten, zoals Will Tura en Helmut Lotti, bedreigingen hebben weerstaan om te komen optreden. Ook grafische artiesten werkten mee aan het project met onder meer een reeks tentoonstellingen en een reclame-campagne met een in België licht controversieel tv-spotje waarmee men de onverdraagzaamheid in de Vlaamse samenleving aan de kaak wilde stellen.