Verkeerde namen op beeld voor slachtoffers terreuraanslagen

Icoon BuitenlandsOp een standbeeld ter nagedachtenis aan de slachtoffers van terreuraanslagen in Amerika staan 43 namen vermeld van mensen die daarbij helemaal niet om het leven zijn gekomen. De maker van het beeld werkte met een foutieve namenlijst. Aanstaande maandag, exact vijf jaar na de aanslagen van 11 september, zal het kunstwerk in Bayonne in de staat New Jersey onthuld worden.

Op het beeld staan de namen van ruim drieduizend mensen die zijn omgekomen bij de aanslag die in 1993 werd gepleegd op het New Yorkse World Trade Centre én van de aanslagen in 2001 op de Twin Towers, het Pentagon en vlucht 93 van United Airlines in Pennsylvania. De maker van het beeld, de Russische Zurab Tsereteli beschikte over een gedateerde lijst met namen van mensen die werden vermist na de aanslagen op de Twin Towers.

Op de lijst staan personen die volgens hun familie helemaal niet in de Twin Towers waren op het moment van de aanslag. Verder hebben sommige mensen destijds valse namen opgegeven in de hoop een flink geldbedrag op te strijken. De nabestaanden van een aantal slachtoffers zijn verontwaardigd en eisen dat de verkeerde namen verwijderd worden.