Verdachten bestorming ADO-honk op tv

Icoon PolitieIn het tv-programma Opsporing Verzocht zullen vanavond beelden worden getoond van personen die verdacht worden van het bestormen van het supportershonk van voetbalclub ADO Den Haag, bijna een maand geleden. De politie hoopt met de uitzending dat dat mensen die een of meer van de vermeende overvallers herkennen, zich melden.

Ongeveer zeventig aanhangers van Ajax drongen vrijdagavond 10 februari, twee dagen voor het treffen tussen ADO en Ajax in Den Haag, laat het ADO-clubhuis binnen en vielen de aanwezige ADO-aanhangers aan. Ze probeerden brand te stichten en mishandelden acht ADO-supporters. Enkele Hagenaars liepen steekwonden op, anderen werden met knuppels geslagen. De politie hield kort na de inval tien verdachten aan, later kwamen daar nog drie bij. Vorige week werden vijf van hen weer op vrije voeten gesteld.

Na het gebeuren besloot burgemeester Wim Deetman van Den Haag tot een verbod op de aanwezigheid van Ajax-fans bij ADO - Ajax. Enkele dagen later kwamen beide clubs in overleg met de KNVB, Den Haag en Amsterdam zelfs overeen vijf jaar lang geen uitfans toe te laten bij wedstrijden tussen de twee clubs. Burgemeester Job Cohen van Amsterdam besloot voorts het supportershome van Ajax te sluiten, nadat er onder meer tientallen wapens en harddrugs waren aangetroffen.

Overigens zijn op diverse websites van supporters van ADO Den Haag adressen van Ajax-fans die mogelijk betrokken waren bij de inval, online gezet. Het Openbaar Ministerie weet hiervan, maar kan volgens een woordvoerster niets ondernemen zolang er geen opruiende teksten bij de adressen staan. Op enkele internetpagina's zijn de adressen inmiddels weer verwijderd.

Opsporing Verzocht is vanavond om 19:00 uur te zien op Nederland 2.