AIVD doet aangifte tegen Peter R. de Vries

Hi_flyer had ons via de nieuws-submit te melden:

Peter R. de VriesDe AIVD heeft aangifte gedaan tegen misdaadverslaggever Peter R. de Vries, zo heeft minister Remkes van Binnenlandse zaken maandagavond gemeld in het tv-programma Barend & Van Dorp. Volgens de veiligheidsdienst heeft De Vries afgelopen zondag in zijn televisieprogramma staatsgeheime informatie getoond. Remkes meldde dat er mogelijk juridische stappen tegen de journalist en leider van de PRDV zullen volgen. De AIVD had De Vries eerder al gewaarschuwd om de bewuste informatie niet te openbaren.

De Vries haalde zijn informatie van twee diskettes die een oud-medewerker van de Regionale Inlichtingendienst Rotterdam-Rijnmond in een lease-auto zou hebben laten liggen toen hij deze terugbracht. Op de diskettes zou onder meer informatie over het seksleven van Pim Fortuyn en andere (voormalige) LPF-kopstukken staan. Volgens Remkes werd Fortuyn in 2002 onder de loep genomen omdat de mogelijkheid bestond dat Fortuyn chantabel was. De diskettes bevatten verder verslagen van volgacties en infiltraties van de AIVD in onder meer milieuactiegroepen en telefoonnummers van medewerkers van de AIVD, van buitenlandse diensten en van contacten bij bedrijven, aldus De Vries.

Remkes zei bij Barend & Van Dorp dat hij vindt dat De Vries "redelijk prudent" met de informatie is omgegaan. Hij zei verder dat er "iets stevig fout is gegaan" en dat hij "baalt als een stekker" van de zaak. De betrokken AIVD-medewerker is inmiddels geschorst. De rijksrecherche is een onderzoek naar de zaak gestart. De Vries heeft de diskettes maandag aan de AIVD overhandigd.