Geweld neemt toe bij rellen Frankrijk

Iceflake had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Algemeen Opnieuw hebben er in diverse plaatsen in Frankrijk ongeregeldheden plaatsgevonden. Ditmaal bleef het niet bij het vernielen en in brand steken van objecten. Zo werd de politie in Grigny ten zuiden van Parijs beschoten met jachtgeweren. Dertig agenten raakten daarbij gewond, onder wie twee ernstig.

Het incident in Grigny vond plaats in de elfde achtereenvolgende nacht van ongeregeldheden. In andere steden was het eveneens onrustig. Zo werden in Nantes, Toulouse,Orleans en Rennes tientallen auto's in vlammen gezet. Ook is er brand gesticht in scholen, kerken, een kinderdagverblijf en bussen. Ongeveer tweehonderd personen zijn opgepakt, aldus de voorlopige balans van de Franse politie deze ochtend.

Boven Parijs vlogen zondagavond politiehelikopters met schijnwerpers op zoek naar brandstichters die op scooters wegvluchtten. Jongeren zeiden in interviews voor de televisie dat er een soort wedstrijd aan de gang is tussen bendes uit verschillende voorsteden om de aandacht van de media te krijgen.

Chirac pleit voor harde aanpak
Eerder kondigde de Franse president Chirac aan dat de relschoppers hard zullen worden aangepakt. De veiligheid en orde moeten zo snel mogelijk worden hersteld, aldus de president.

Het geweld is eveneens afgekeurd door de grootste moslimorganisatie van Frankrijk, de Unie van de Franse Islamitische Organisaties (UOIF). Zij sprak een fatwa uit en veroordeelde de rellen ten zeerste. Daarbij haalde de UOIF een citaat uit de koran aan. "Het is elke moslim die de goddelijke genade en vreugde zoekt verboden om deel te nemen aan acties tegen persoonlijke of openbare eigendommen of die kunnen leiden tot een aanval op iemands leven", aldus het decreet. Eerder verweet de Franse regering moslimorganisaties nog dat ze de jongeren zou aansporen tot geweld.

In het Belgische Brussel zijn gisterenavond diverse auto's in brand gestoken. Vijf daarvan brandden uit, aldus de politie. Ze benadrukt dat er nog geen rellen gemeld zijn in de hoofdstad. Desondanks nam de Brusselse politie al eerder voorzorgsmaatregelen.

Update 11:07
De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan heeft vandaag laten weten dat het Franse verbod op hoofddoekjes één van de redenen is voor het geweld in de arme wijken. ''Het door Frankrijk op scholen ingezette proces van het wettelijke verbod op het dragen van religieuze symbolen, waaronder hoofddoekjes heeft geleid dat velen zich achtergesteld voelen'', aldus de premier in een vraaggesprek met de krant Milliyet.

De rellen van vannacht waren de zwaarste tot nu toe. Er werd brand gesticht in onder meer scholen, bussen en winkels en er gingen 1.400 auto's in vlammen op. In totaal zijn tot nog toe bijna 5.000 voertuigen verbrand. De politie arresteerde deze nacht ruim 400 relschoppers.

Update 12:21
De Franse politiebond Action Police CFTC wil dat de regering het leger gaat inzetten om de relschoppers te bestrijden. Zo'n oproep was er eerder al gekomen van de kleine linkse partijen in Frankrijk.

De politiebond wil ook dat er een avondklok wordt ingesteld. Mensen mogen dan alleen nog met speciale toestemmning na een bepaald tijdstip de straat op.