"Code Red" - was wapen Amerikanen

Frutsel had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Nu de hype rond de Code Red-worm voorbij is, staat er alweer een ander computervirus voor de deur. Dit keer gaat het om een Trojaans paard, de "Trojan.Offensive". Trojan.Offensive zit verstopt in een html-bestand en komt zo vaak ongemerkt de computer binnen.

Moeten computergebruikers nu alweer de hangbrug ophalen om hun kasteel te beschermen of waait deze aanval ook wel weer over? En waar komen die aanvallen nu echt vandaan? Zijn het echt de Chinezen die hier achter zitten? De paniek rond de Code Red-wormen stond in geen verhouding tot de last die de particuliere comptergebruiker ervan ondervond. Dit heeft tot enkele spectaculaire komplottheoriëen geleid. Wayne Madsen, onderzoeker bij het Electronic Privacy Information Center, beschuldigt de Amerikaanse overheid en Microsoft er niet alleen van het publiek te misleiden. Volgens hem is Code Red een creatie van de overheid (en waarschijnlijk ook Microsoft). Nu heeft Madsen als voormalig medewerker van o.a. de National Security Agency (NSA) en meer dan twintig jaar ervaring in computerbeveiliging de juiste kennis om boude uitspraken te doen.

Code Red kwam voor overheidsdiensten als de FBI, NSA en de CIA in ieder geval zeer gelegen. Bij de verdeling van de budgetten had president Bush 'maar' twee miljard dollar voor de beveiliging van de computernetwerken gereserveeerd. Nu met Code Red de nationale veiligheid in het geding is, kan dit budget omhoog. Maar ook de verkiezing van Richard Clark als voorzitter van de Cybersecurity and Continuity of Operations Board kan door Code Red geholpen worden. Zo dient Code Red financiële en persoonlijke belangen. Het is ook verdacht dat Code Red de Microsoft thuisgebruiker buiten schot hield. De worm was zo geprogammeerd dat deze alleen een beperkt aantal webservers aanviel. Ex-hacker en beveiligingsexpert Rop Gonggrijp vindt zelfs dat de programmeur van Code Red uitermate dom te werk is gegaan. De worm had heel simpel veel meer schade kunnen aanrichten. Dit vindt ook Ian Brown van het Britse Privacy International. Volgens Brown is Code Red "de ideale vogelverschrikker die vrijwel niets uitricht en toch de massa internetgebruikers op de kast jaagt". Terwijl Madsen denkt dat er opzet in het spel is vermoedt Brown dat de Amerikaanse overheid alleen handig op de situatie ingesprongen is.

Is er sprake van een paranoïde complottheorie of heeft Wayne Madsen gelijk? Madsen kent het Amerikaanse systeem van binnenuit en ook in de geschiedenis hebben zich verdachte zaken voorgedaan. In 1988 werd het internet door de eerste worm opgeschrikt waardoor honderdduizenden computers lamgelegd werden. De maker van de worm bleek de zoon te zijn van de "Chief Scientist" bij de NSA. Nu ruim tien jaar later komt de naam NSA weer terug. Onlangs werd bekend dat Microsoft een eigen kantoorruimte heeft in het NSA hoofdkwartier. Het is niet moeilijk te bedenken wat voor gevolgen deze samenwerking kan hebben. De Britse Noami Klein, Dr Noreena Hertz, waarschuwt in haar essay "Why We Must Stay Silent No Longer" over de alsmaar grotere macht van bedrijven. Volgens haar nemen deze langzaam de taak van de overheid over. Als Wayne Madsen gelijk heeft heiligt het doel hierbij blijkbaar de middelen.