Hoop voor mensen die ontlasting laten lopen

Ongeveer 200.000 volwassenen in Nederland hebben moeite om hun ontlasting op te houden. Dat is behalve een lichamelijk ook een zwaar belastend psychisch probleem. Het VU medisch centrum in Amsterdam noemt het daarom hoopgevend dat in het ziekenhuis een nieuwe therapie is ontwikkeld die lijkt te werken, zo heeft de kliniek vandaag bekendgemaakt.

Mensen die incontinent zijn voor ontlasting hebben vaak een beschadigde of verslapte kringspier. Dat kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van een zware bevalling. Omdat de kringspier niet goed werkt, ontsnapt er ongewild ontlasting. Tot nu toe was er geen goede behandeling voor dit probleem.

Maag-lever-darmspecialist Maria Meurs-Szojda heeft een in Amerika ontwikkelde therapie uitgeprobeerd. Via een apparaatje diende zij temperatuurgevoelige, radiofrequente energie toe in de kringspier. Die werd daardoor sterker, terwijl het laatste stukje van de endeldarm gevoeliger werd. Patiënten voelden eerder aandrang en konden hun behoefte vaker ophouden totdat ze een toilet hadden gevonden.

Meurs-Szojda heeft de therapie nog maar bij elf vrouwen uitgeprobeerd, maar het resultaat is zeer hoopgevend, aldus de arts. Voorlopig is de behandeling alleen mogelijk in het VUmc, maar het ziekenhuis hoopt dat de zorgverzekeraars de therapie gaan vergoeden als de resultaten zo goed blijven als tot nu toe.