Lucht zuiveren met elektriciteit

De onderzoeksgroep Electrical Power Systems (EPS) van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) gaat een tweetal Corona-reactoren in de praktijk testen. In deze reactoren wordt met behulp van gepulste hoogspanning een plasma opgewekt. Dit plasma wordt ingezet om lucht te reinigen.

Uitlaatgassen zuiveren
Een van de twee reactoren wordt bij een verkeerstunnel geplaatst. Deze reactor wordt ingezet om lucht te zuiveren van uitlaatgassen en fijnstof. In samenwerking met Rijkswaterstaat zoekt ingenieursbureau Oranjewoud, medefinancier van het project, naar een tunnel waar vijfduizend auto's per uur passeren. Uit een haalbaarheidsstudie is gebleken dat dit het aantal voertuigen is waar rekening mee moet worden gehouden.

In de proefopstelling wordt een deel van de lucht uit de tunnel opgevangen. Deze lucht wordt verwerkt door de reactor. Uit eerdere tests in het laboratorium is gebleken dat negentig procent NOx-reductie haalbaar is. De eerste test wordt gedaan met een reactor met een vermogen van vijf kilowatt. Uiteindelijk is en vermogen van driehonderd kilowatt nodig om alle lucht te zuiveren. Volgens Dr. Ir. Bert van Heesch van EPS is dat eenvoudig te realiseren door meerdere reactoren parallel te gebruiken.  

Na zuivering van de lucht blijft salpeterzuur (HNO3) over op de platen in de reactor. Dit wordt daar met water vanaf gespoeld en met behulp van ammoniak geneutraliseerd tot zout. De uitlaatgassen van vijfduizend passerende auto's per uur leveren zo ongeveer vijf kilo zout per uur op.

Lucht zuiveren bij de boer
De tweede reactor wordt bij een varkensbedrijf in Sterksel geplaatst. De reactor moet daar fijnstof, vluchtige organische stoffen en anorganische stoffen uit de lucht filteren. "Het is een gesloten circuit. Met biogas uit de varkensstal wordt een generator aangedreven die op zijn beurt de reactor van vermogen voorziet. De NOx-uitstoot van het aggregaat wordt samen met de stallucht door de reactor geleid. Het restproduct is kunstmest. In wezen is het proces dus hetzelfde als bij de zuivering van tunnellucht. Uiteindelijk is alles gerecycled," aldus Van Heesch.

Hoewel de reactor voor de boer bijna twee keer zo duur is als een conventionele luchtwasser, levert het apparaat wel degelijk extra voordelen. De Corona-reactor kan ook fijnstof uit de lucht halen en bacteriën doden. Dat laatste is erg gunstig, omdat uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is gebleken dat vijftig procent van de varkenshouderijen in Nederland besmet is met MRSA. Bij kalverhouderijen is zelfs tachtig procent van de bedrijven besmet. Het RIVM vreest dat bacteriën en virussen immuun worden door overmatig antibioticagebruik.

Niet alleen is de reactor een aanwinst voor de gezondheid, ook bestrijdt het apparaat de geuremissies van agrarische bedrijven. Als de reactor geur uit de lucht filtert, kunnen de bestaande stankcirkels van bedrijven de prullenbak in. Dit levert allerlei mogelijkheden op voor bestemmingsplannen in agrarische gebieden.

Toekomst
De projecten tonen volgens de TU/e-onderzoekers aan dat plasmatechnologie een glansrijke toekomst tegemoet gaat. Van Heesch durft zelfs al hardop te dromen: "Met een overkapping en een Corona-reactor is een snelweg dwars door de stad geen probleem."