Oudejaarsaso: het woord van 2017?

Momenteel komt er nog een rood kringeltje onder het woord oudejaarsaso. Het bestaat dus nog niet en dat is vreemd. Iedereen weet namelijk wat ik er mee bedoel. Het woord van 2016 was treitervlogger. Daar komt nu geen rood kringeltje meer onder. Waarom zou dus oudejaarsaso niet het woord van 2017 kunnen worden?

Het is een steeds meer voorkomende diersoort die vooral in een kudde te vinden is. Als eenling opereert de oudejaarsaso liever niet. Daar is hij te laf voor. Stel je voor dat je als eenling met stenen gaat gooien naar hulpverleners, brandweerlieden en politie. Dat is erg gevaarlijk, want dan kun je zomaar klappen krijgen. Als je in een kudde opereert dan loop je die kans pas als de ME er aan te pas komt en dat is nu juist de bedoeling van de kudde. Wat dat betreft lijken deze kuddedieren toch nog het meeste op hun voorouders, toen die hier nog in een berenvelletje rondliepen en bloederige stammenoorlogen uitvochten. Dat ging dan om de dominantie. Veel verder dan die voorouders zijn deze kuddedieren dus niet gekomen. Hoezo evolutie?

Het was weer prijs op oudejaarsavond. Drank maakt meer kapot dan je lief is en dat gebeurde dan ook in veel steden. Vooral de ambulances van de hulpverleners en de brandweerwagens waren doelwit. Wat een lol.

Tegenwoordig is het ook in de mode om auto’s in de fik steken. Dat gebeurt trouwens niet alleen op oudejaarsavond. Het gebeurt regelmatig. Het lijkt wel een nieuw soort spel. Eerst had je planking, maar dat was natuurlijk niet echt spannend. Car burning natuurlijk wel.

In Vlissingen gebeurde het door een kudde van zo’n twintig jongeren. Ze deden nog veel meer dan alleen die auto in de fik steken. Ze waren daar flink bezig en het bleek later dat ze er zelfs voor hadden gerepeteerd. En dat in een SGP-bolwerk. Het grappige van de politie in Vlissingen is wel dat ze die kudde lieten terugkomen naar de plek van de misdaad. Ze bleven dus niet om de orde te handhaven of de daders te pakken, maar verdwenen toen de kudde weg was. Later bleek dat deze beesten de bewakingscamera’s al voor oudejaarsavond onklaar hadden gemaakt. Er werden daar verder nog deuren en ramen van vijf woningen en een winkel vernield. Het zal wel weer ergens op YouTube te zien zijn.

Het allerergste vind ik echter het belagen van hulpverleners en brandweerlieden die hun taken proberen uit te oefenen. Wat is er voor spannends of leuks aan om die te bekogelen met vuurwerk of stenen? Brandweerauto’s werden vernield.

In Rotterdam zijn hulpverleners bekogeld met rotjes, in Utrecht brandweerlieden en zelfs in een klein kutdorp als het Drentse Elim moest de ME de brandweer assisteren bij het blussen van een brand. Over brand gesproken. Er waren nogal wat branden en brandjes. En natuurlijk knokpartijen.

Er was zelfs even sprake van het verstoren van een reanimatie in Den Haag, maar dat bleek weer eens voorbarige informatie, die echter wel in de krant kwam en nog steeds op Dumpert.nl staat.

Dit alles werd veroorzaakt door oudejaarsaso’s. Is dat dan ook een teken van deze tijd? Zeker niet. Het is altijd al een zooitje geweest tijdens de jaarwisseling. Dat is echt geen verschijnsel van deze tijd. Het is wel zo dat het vuurwerk steeds zwaarder wordt, maar brandstichting, knokpartijen en rellen met de politie zijn van alle tijden.

Ëén van de oorzaken is natuurlijk drank, maar ook de jaarwisseling zelf en het feit dat het altijd al een zooitje was. De planning van de kudde in Vlissingen geeft wel aan, dat die kudde al van plan was om eens lekker te gaan kutten. Dat ze al wisten dat ze vernielingen zouden gaan aanrichten. Daar was niet drank de oorzaak. De camera’s mochten niet vastleggen wie ze waren en wat ze allemaal zouden gaan uitvreten. Dat is een strategie. En dat is volgens mij wel nieuw voor zo’n kudde. Meestal zijn het domme meelopers met een stuk in de kraag. In Vlissingen was in ieder geval één kuddedier met een IQ dat net hoog genoeg was om te bedenken dat het slim zou zijn om de camera’s te vernielen. Als ik de politie in Vlissingen was, zou ik volgend jaar maar even die camera’s vooraf inspecteren.

Je kunt als gemeente de gekste dingen verzinnen, maar het zal altijd hommeles blijven tijdens de jaarwisselingen. Er zullen altijd dronken kuddedieren zijn die rotzooi willen trappen en laag genoeg zijn om ook hulpverleners, brandweerlieden en de politie te bekogelen met vuurwerk en stenen. Er is maar één manier om het te stoppen: geen Oud en Nieuw meer vieren. Maar wie wil dat nou?