Sociale ongelijkheid en diversiteit

In het westen is zeker sprake van ongelijkheid. Vrouwen krijgen minder loon dan mannen, hebben minder kans op banen aan de top en er zitten veel minder vrouwen in de Tweede Kamer dan mannen. Het is veilig om te zeggen dat vrouwen veel minder kansen hebben dan mannen.

Vrouwen hebben het ook veel moeilijker. Naast de natuurlijke dingen, zoals menstruatie en de vele kwalen en lichamelijke moeilijkheden bij het krijgen van kinderen, zijn ze altijd erg onderdrukt in de maatschappij. Sinds mensenheugenis is het gebruikelijk dat vrouwen in huis werken om de man te ondersteunen in zijn werk. Dat was al zo toen wij mannen jaagden op beren en ander wild gedierte, toen wij mannen duelleerden voor onze eer, toen wij mannen ons kapot werkten voor een hongerloontje om het gezin te onderhouden. En nu nog steeds als wij mannen de topbanen, met bijbehorende topsalarissen hebben.

Ik vind ook dat Hillary Clinton het zo mooi verwoord als ze zegt dat vrouwen altijd al de ergste slachtoffers van oorlog zijn. Vrouwen moeten immers ons missen als wij doodgaan aan het front? Daarnaast bestaan de meeste echte vluchtelingen uit vrouwen, omdat de mannen dan al dood zijn. Wij mannen hoeven tenminste dan niet te leven zonder ons vertrouwde huis, met het gemis van dode vrienden en familieleden. De horror. Ik denk dat Clinton haar prioriteiten erg goed op orde heeft, inderdaad.

Soms kom je op een bouwplaats en kijk je even rond. Zie je overal mannen aan het werk. Sjouwen en zweten. Op een dag heb ik eens aan een man gevraagd hoe hij het werk vond. Hij bleek net bij het ziekenhuis vandaan te komen, voor een controle nadat hij die operatie aan zijn rug had gehad. Maar, o, ik zie sociale ongelijkheid! ‘Waarom zijn hier geen vrouwen eigenlijk?’ vroeg ik aan hem. Hij keek mij een beetje raar aan en liep zomaar weg. En niet alleen op de bouwplaats lopen weinig vrouwen, ik zie ze ook zelden op een vuilniswagen.

Laatst keek ik naar de Olympische Spelen. Wat heerst daar een verschrikkelijke sociale ongelijkheid! Vrouwen en mannen die gescheiden sporten! Wat een vertoning. Ik dacht dat we wel van zulke onzin af waren toen de klassen niet meer gescheiden werden. En als ik een avond voetbal kijk, zie ik alleen maar mannen over het veld lopen.

Voordat we wat aan de genderneutrale toiletten en de top gaan doen, moeten we natuurlijk wel wat aan de basis gaan werken. Het is natuurlijk niet meer van deze tijd om meer vrouwelijke vluchtelingen te hebben en gescheiden sportwedstrijden te hebben. Daarom heb ik een rijtje verbeteringen over de gehele linie van de maatschappij:

  • Een quotum voor ons leger. Ze moeten evenveel vrouwen doodschieten als mannen
  • Een quotum voor de bouw. Er moeten evenveel vrouwen zwaar werk doen, natuurlijk
  • Een quotum voor het Nederlands elftal. Minstens 50% moet vrouw zijn en op het veld spelen.
  • De Olympische Spelen boycotten totdat alle sporten divers zijn.
  • Een quotum voor asielzoekers. 50% daarvan moet man zijn.

Hup diversiteit! Hup sociale gelijkheid! U een quotum, jij een quotum, iedereen krijgt een quotum!