Het verkeerde pilletje

“Och. Eén pilletje maar. Het is maar voor één keertje. Van één raak je toch niet verslaafd? Schat, jij let er wel op dat ik niet al te gekke dingen doe, toch? Hè, leuk zo’n dancefeest. Nou, vooruit. Ik ben benieuwd hoe het voelt, haha. Daar gaat ‘ie!”

Zo stel ik me een van de drie slachtoffers voor die afgelopen weekend zijn overleden tijdens het Amsterdam Dance Event. Je bent in gedoogland Nederland, de drugs zijn relatief veilig, je hebt er een gekregen van een vriend die wel weet wat ‘ie doet, wat kan je nou helemaal gebeuren? Iedereen doet het. Vooral op een dancefeest. Hoe kom je anders de hele nacht door als je ouder bent dan 25? Eén pilletje maar. Of twee. Dat kan geen kwaad.

Volgens de politie mag het eigenlijk niet, maar ja, je mag volgens sommige rechters dan wel weer principieel wiet telen. Andere drugs natuurlijk, maar hé, het blijven geestverruimende middelen. En wie betrapt je er nou op? De organisatie van ADE zegt dat ze een antidrugsbeleid voert, maar begrijpen ook wel dat ze de bezoekers niet allemaal kunnen controleren als ze van locatie naar locatie zwerven. “Het is hun eigen verantwoordelijkheid”. Hebben ze helemaal gelijk in. En volgens die verantwoordelijkheid kan een pilletje op zo’n feest geen kwaad. Zolang je maar goed blijft drinken, gebeurt er in de meeste gevallen helemaal niets. En wil je zeker weten dat je veilige drugs hebt, dan kan je het gewoon laten testen zonder dat je in de boeien wordt geslagen. Maar op zo’n feest heb je daar helemaal geen tijd voor. Het gebeurt gewoon.

Misschien was een van de overleden personen wel een notoire verslaafde met een overdosis. Of een drugsdealer die er zelf te veel bijsnoepte en per ongeluk zijn goede met zijn slechts voorraad had verwisseld voor hij er zelf eentje nam. Kwestie van tijd dat dit dan gebeurt. Met genoeg slechte voorraad lost het drugsprobleem zichzelf wel op. 

De oorzaak van het overlijden van twee van de drie personen staat nog niet vast, maar omdat ze in dezelfde gelegenheden zijn geweest, acht de politie het waarschijnlijk dat het om een slechte pil ging. Iedereen die eraan begint, weet dat drugs extra risico’s met zich meebrengen. Maar er zijn zo veel gebruikers. Niet ieder vliegtuig stort neer. Niet iedere automobilist krijgt een zwaar ongeval. Eén keer drugs gebruiken kan geen kwaad. Het is altijd een ander die net de pech heeft om één keer het verkeerde pilletje te nemen.