Een nieuwe rechtse hobby

Vrijwel continu zie ik de laatste tijd qua oplossingen alleen nog maar nieuwe vormen van straffen en consequenties langskomen. Tegenwoordig zelfs uit alle hoeken van het politieke spectrum. In de marge hoor je een Femke Halsema dan nog wel met wat boodschappen komen die zich nog richten op integratie, maar verder is er ofwel een oorverdovend zwijgen over oplossingen, ofwel worden middeleeuwse maatregelen of het rituele nekschot uit de kast getrokken. Het lijkt wel alsof er inmiddels nergens meer nuancering is te vinden

Nu kun je wel 16 miljoen nieuwe straffen uit de kast trekken, maar ik twijfel nog altijd of het verzinnen van nieuwe straffen zoden aan de dijk gaat zetten voor één bepaalde doelgroep. Gelooft men nu echt dat iemand zonder geweten onder de indruk zal zijn?
Want daar hebben we het over. Figuren zonder geweten, die allang niet meer naar welke autoriteit dan ook luisteren. Ook niet naar autoriteiten binnen hun eigen omgeving en ook niet naar ouders, ooms of opa's. En daarmee zijn ze niet anders dan iedere andere crimineel.

Volgens mij hebben we voor criminelen al verdomde lang een prima wetgeving. Daders die worden gepakt, komen er in Nederland echt niet makkelijk vanaf. Straffen zijn zelfs aanzienlijk strenger geworden in de laatste decennia. Maar ondanks dat is de criminaliteit onder zowel allochtonen als onder autochtonen niet echt minder geworden. Bij een groeiende criminaliteit is het vervolgens ook logisch dat het steeds lastiger wordt om echt alle criminele elementen op te pakken.
Als je het breder ziet, zie in de VS, waar helemaal een streng lik op stuk beleid wordt gevoerd, ook geen vermindering van de criminaliteit. Zelfs bij zeer lange straffen wordt het criminele gedrag gewoon in gevangenissen zelf voortgezet. En zelfs de dreiging van de doodstraf weerhoudt daar nog steeds niemand van vreselijke en voortdurende misdaden.
Er zijn natuurlijk wel landen met een bijzonder lage criminaliteit. Maar daar zijn de autoriteiten juist weer de criminelen. Aan u de keuze.

Als de conclusie nu is dat we feitelijk alle middelen al in handen hebben, kun je ook de twee volgende conclusies trekken.
Enerzijds ben ik er ook absoluut voor dat die beschikbare middelen beter, efficiënter en sneller moeten worden ingezet. Dat is één optie en die kost overigens wel weer heel veel geld. Er zijn namelijk nog steeds geen agenten die zich gratis in het publiek van een enorm strandfeest mengen.
Maar je zult ook de conclusie moeten trekken dat dit niet toereikend is en dat andere middelen ook moeten worden ingezet. Ook de zogenaamde softe aanpak. Als het werkt dan werkt het en ben je stom als je het niet gebruikt.
Het één sluit het het ander natuurlijk niet uit.

Dan nog even over de mate waarin je de Marokkaanse gemeenschap aan mag spreken op hun verantwoordelijkheid.
Ik ben het er mee eens dat de Marokkaanse gemeenschap hun criminele zonen te weinig aanspreekt. Maar zou dat voor de families van criminele autochtoontjes anders zijn? Absoluut niet! In Feyenoord wordt ook geen enkele blanke hooligan door moeders over de knie gelegd! En die hebben ook weer broertjes en neefjes die in grote bewondering naar die eikels kijken!

Laat mij ook dit daarom even wat verder trekken. Een rechts experiment. Een nieuwe rechtse hobby. Een leuke uitdaging voor iedereen die om het hardste roept dat Marokkaanse gezinnen moeten worden aangesproken en verantwoordelijk moeten worden gemaakt op het gedrag van hun zonen.
Ga eens op een willekeurig, maar redelijk berucht, woonwagenkamp staan. Klim op een sinaasappelkistje en begin daar te prediken. Vertel hen eens dat ze hun criminele zonen moeten dwingen te stoppen met iedere criminele activiteit. En dreig vervolgens met uitzetting als ze niet willen luisteren.

Ik zie dat Ton Steemers van de NVB nog niet doen. Ik zie dat Constant Kusters van de NVU nog niet doen. Ik zie dat zelfs Wilders met zijn standaard beveiliging er omheen nog niet doen.
En dat zijn toch echt namen die heel wat overwicht en gezag uitdragen.