Hypocriet gedoe om naam Van der G.

Het blijft een idiote situatie, de politieke correctheid van de Nederlandse pers om de naam van de man die bekend heeft Pim Fortuyn te hebben doodgeschoten, Volkert van der G., niet voluit te schrijven.

Op internet is het eigenlijk nog veel maller om die naam niet te noemen. Op Fok! hebben we de policy om de achternaam van een verdachte af te korten, zolang de Nederlandse pers dat in de meerderheid ook doet. Vandaar dat we niet tolereren dat Van Der G. voluit geschreven wordt. Natuurlijk discussiëren we op Fok! ook achter de schermen of we zijn naam wél of niet voluit toestaan, maar tot nu toe wenst de meerderheid het bij de afkorting te laten, en de Nederlandse pers te volgen.

Soms leidt dat tot merkwaardige situaties. Want wat te doen met iemand die linkt naar een stuk op de site van CNN, waarin de naam van Volkert voluit staat?. Ook bestaat er een site, waarvan de url al de complete naam van de milieu-activist bevat. www.Volkertvanderg.....net Als iemand die link zó neerzet, moet je dus ook verwijderen.

Op zich is het afkorten van de naam van een verdachte te billijken; de privacy wordt immers aangetast als iemands naam voluit in de pers wordt genoemd. Toch is het in mijn ogen een compleet doorgeschoten zaak om de naam van mensen, die verdacht worden van ernstige delicten die landelijk spelen, af te korten. Het leidt soms ook tot mallotige toestanden, wanneer je in één zin leest dat de moeder van het vermoorde meisje Rowena Rikkers, Wanda R. veroordeeld is.

In Nederland kennen we wel uitzonderingen op de ongeschreven regel dat we de achternaam van een verdachte afkorten. Namen van bekende Nederlanders schrijven we voluit, omdat iedereen toch weet wie bedoeld wordt. Geen bokser Regilio T. of presentatrice/actrice Katja S. dus. Ook de namen van bekende criminelen worden vaak voluit geschreven: denk aan ex-Heineken ontvoerder Willem Holleeder, of onderwereldfiguur John Mieremet. Namen van buitenlandse verdachten kunnen ook voluit geschreven worden, omdat hun privacy in Nederland niet van toepassing is.

Waarom Van Der G. dan ook nog steeds niet voluit geschreven wordt, bevreemd mij. Iedereen weet zolangzamerhand hoe hij heet, gevaar heeft zijn familie niet meer te duchten, want iedereen weet dat zij er niks mee van doen hebben. Toen van der G. net gearresteerd werd, werden mensen met dezelfde achternaam lastiggevallen. Had men kunnen voorkomen door meteen bekend te maken dat van der G. geen familie in Harderwijk had wonen.

De ophef van sommige users op Fok!, wanneer van der G. weer eens door iemand voluit geschreven wordt, doet mij ook een beetje dubbel aan. Want ik zou eerder denken dat een bericht als dit, waarin een ontucht verdachte Gerrit van O. wordt genoemd, zijn leeftijd staat, woonplaats politieke kleur en voormalige functie, meer schade aan zijn kinderen doet, dan de volledige naam van een verdachte die geen kinderen of vrouwen seksueel mishandeld heeft.

Natuurlijk is het de eigen schuld van Fok!kers als ze weer eens -5 punten krijgen wanneer ze de naam van Van Der G. voluit schrijven in reacties. De policy geldt voor iedereen, en als user heb je jezelf daar maar aan te houden. Fok! volgt in haar policy de Nederlandse pers. Wat dat betreft is het wachten totdat er meerdere nieuwsbronnen Nieuws.nl volgen, die de naam wel voluit vermeldt, zodat Fok één lijn kan trekken.

R. V te A.

==

Het is in Nederland niet verboden om de volledige achternaam van een verdachte of veroordeelde te noemen. Het is een ongeschreven regel dat dit meestal niet gebeurd. In landen als Amerika, Engeland of België kent men dit fenomeen nauwelijks of niet.

Voor wat betreft het afkorten van de naam, maakt het niet uit of het om een verdachte of veroordeelde gaat. Reden is de privacy bescherming van de persoon in kwestie.

In Nederland houdt alleen Het Dagblad van het Noorden zich niet altijd aan de ongeschreven regel.