Politiek "gelul" over integreren

Het moet alweer maanden geleden zijn dat ik naar een programma van de Vara heb gekeken, maar vanavond kon ik mijn ogen niet van de TV afhouden. En ook kon ik mijn kwaadheid maar nauwelijks bedwingen. Politiek gelul en mensen die 'stigmatisering' als argument gebruiken voor hun standpunten. De verkiezingen komen er weer aan... *zucht*
"CDA-lijsttrekker Balkenende zei in een speech dat het CDA niet meer gelooft in de multiculturele samenleving. Alle allochtonen moeten zich volgens hem aanpassen aan onze normen en waarden.
Sonja Barend praat hierover met Gerda Verburg, (Tweede Kamer lid v/h CDA), Paul Cliteur (hoogleraar rechtsfilosofie, VVD), Samira Abbos (Marokkaanse en tv-programma maakster) en Usha Marhé (Journaliste van Surinaamse komaf)."

Gerda Verburg, CDA-woordvoerster immigratiebeleid. Zij was aangerukt om de uitspraak van lijsttrekker Balkenende te 'verdedigen', want er was nogal wat kritiek op. Bijvoorbeeld dat Balkenende met zijn uitspraken allochtonen criminaliseert. _Alle_ allochtonen. De aanwezige mevrouw Abbos (oorspronkelijk van Marokkaanse afkomst) kon zich hier uiterst over opwinden, steeds bleef ze maar aanhalen dat zij wel degelijk de normen en waarden bezat waar Balkenende het over had. Terwijl ik op de bank zat te schreeuwen dat dit helemaal het punt niet was, kon mevrouw Verburg niets anders doen dan stug haar eigen praatje afmaken. Dat dit niet in haar voordeel was moge duidelijk zijn. Toen mevrouw Marhé (journaliste, oorspronkelijk van Surinaamse afkomst) er ook nog eens bovenop gooide dat de allochtonen het probleem niet waren en mevrouw Verburg ook hier niet met een duidelijk antwoord op reageerde, barstte ik bijna uit mijn vel.
Ik heb problemen met twee begrippen die iets te vaak gebruikt worden tegenwoordig: Multi-culturele samenleving én allochtoon.

Allereerst de multi-culturele samenleving. Om meteen met de deur in huis te vallen: Die _willen_ we hier niet!. En als we hem nu wel willen, dan moeten we hem niet willen! Ruim twee jaar geleden zag ik al een uiterst interessante discussie tussen wat mensen waarvan ik de naam alweer vergeten ben. Zij zeiden, en ik sluit me hier volledig bij aan, dat dit land Nederland heet. En bij Nederland hoort de Nederlandse cultuur, _geen andere_. Dat die cultuur beïnvloed wordt door mensen uit andere culturen is logisch en ook helemaal niet verkeerd, zolang we maar niet vergeten waar op de wereldbol we zijn! Met het begrip multi-cultureel suggereer je een scheiding tussen verschillende culturen en zolang die bestaat zal er altijd een 'wij' en een 'zij' zijn. En dat betekent op zijn beurt weer dat we kunnen zeggen: 'zij' hebben het gedaan, 'wij' zijn zo niet.

Het begrip allochtoon. Tja wat moet je daarover zeggen. Ik denk dat de definitie van het woord gewoon niet helder zijn. In mijn ogen is niet iedereen van Marokkaanse, Antilliaanse, Surinaamse of Turkse afkomst een allochtoon, en laat ik alle mensen uit andere exotische landen niet vergeten. Ik denk dat Balkenende en de meeste van zijn collega's bedoelen dat allochtonen mensen van buitenlandse komaf zijn, die er binnen Nederland een eigen cultuur op nahouden. Mevrouw Abbos en Marhé bijvoorbeeld, zou ik geen allochtonen noemen! Ik heb het idee dat hierdoor een communicatiestoornis ontstaat, en zolang die niet uit de wereld wordt geholpen zullen we elkaar nooit begrijpen. De problemen die op dit moment in onze samenleving spelen zullen daardoor ook niet verdwijnen. Want jazeker, die problemen zijn er. Onze samenleving verloedert, zo zei mevrouw Verburg, en ik vind het heel jammer dat deze problematiek pas aan het licht begint te komen zodra Nederland de potloodjes oppoetst om straks dat ene hele belangrijke kruisje te zetten.
Onze samenleving verloedert wel degelijk. Niet eens de criminaliteit op zich, maar de constatering dat respect voor mensen verdwijnt. En zo zijn we weer terug bij af: De normen en waarden.

Racist

Als ik ga nadenken over wat ik hiervan vind, kan ik de gedachte niet onderdrukken dat ik misschien toch een racist ben. En meteen daarna besef ik me dat dit soort onzin me wordt aangepraat. Als in Nederland een nieuwsbericht verschijnt dat een groep Marokkaanse jongeren een buurt terroriseert, dan kun je het woordje Marokkaanse maar beter weglaten want daarmee stigmatiseer je. NEE! Wat je daarmee doet is een probleem niet duidelijk stellen en daarmee werk je een oplossing voor dit probleem tegen. Als uit onderzoek blijkt dat in een grote stad in Nederland 99% van de straatcriminaliteit wordt veroorzaakt door mensen met een van oorsprong niet-Nederlandse afkomst, en diezelfde stad voor 60% wordt bevolkt door mensen met niet-Nederlandse afkomst, dan mag je stellen dat je een probleem hebt. _Criminaliteit_, dat is het probleem. Bij de oplossing van dit probleem moet je het echter wel zoeken in het deel van de bevolkingsgroep die van niet-Nederlandse afkomst. Wat de oplossing of de oorzaak van dit probleem ook mogen zijn, het gaat erom dat alweer een communicatiestoornis ontstaat. Het probleem is criminaliteit, niet het buitenlandse deel van de bevolking. En zo word je voor racist uitgemaakt, omdat je onderscheid maakt. En stigmatiseert, en bevolkingsgroepen criminaliseert.

Ik vind het zo ontzettend jammer dat ik dingen schijn te zien die er volgens de politici niet zijn. Blijkbaar zie ik het compleet anders en blijkbaar ben ik een racist als ik niet-Nederlanders associeer met een probleem dat wel degelijk op de prioriteitenlijst hoort te staan. Nee, in plaats van te luisteren naar wat de Nederlander ervan vindt, lult heel politiek Nederland weer lekker hun eigen kant op. De verkiezingen komen er weer aan. Bah...


Michel Hendriks.