Frequin schandalig de fout in

Afgelopen weekend presteerde het nationale geweten van de landelijke campingzender SBS6, Willibrord Frequin, het om de moeder en broer van Volkert van der Graaf te stalken met zijn camerateam. Onze nationale voyeur wilde weten wat zij van het vonnis van ''hun'' Volkert vonden. Idioot natuurlijk, te zot voor woorden. Hoe haalt Frequin het in zijn botte hersens om die mensen lastig te vallen met zijn geneuzel? Wat hebben die mensen in hemelsnaam te maken met zijn daad?, en wat interesseert ons het wat ze vinden van zijn straf? Nergens uit de rechtszaak is ook maar op enig moment gebleken dat de familie van Volkert ook maar iets te maken zou hebben gehad met hun moordende (ex-)gezinslid.

Vorig jaar bezocht Frequin al eens Volkerts vriendin - en moeder van zijn kind- Petra Lievense. Daar is wellicht nog iets voor te zeggen. Zij woonde immers jaren samen met haar geliefde milieuradicaal, en bij hen in de woning werd explosief materiaal aangetroffen. Maar ook Petra bleek op geen enkele manier strafbaar aan het gebeuren.

Afgelopen zondag konden we zien hoe de broer van Volkert Frequin negeerde. Keurig gedaan, want waarom zou je antwoord geven op de vragen van die SBS6-blaag? De moeder van Volkert werd beschermd door haar huidige man (niet de vader van Volkert), die Frequin bedreigde met een stok. Van mij part had hij een gat in Willi's kop geslagen. Opzouten met die dikke stalker, die mensen publiekelijk aan een schandpaal wil zetten waar ze niet horen.

Frequin is de afgelopen jaren diep gevallen. Ooit een zeer gerespecteerd journalist van de KRO actualiteiten rubriek Brandpunt, die verslag deed van gruwelijkheden en misstanden vanuit de gehele wereld: Frequin filmde de bombardementen in Biafra, portretteerde de Dwaze Moeders in Buenos Aires en bezocht de martelkamers van Idi Amin in Oeganda. Maar na zijn misser eind jaren 80, de zogenaamde ''hoofdenaffaire''*, journalistiek aan lager wal geraakt. Soms kan ik echter wel sympathie opbrengen voor Frequins handelswijze. Zo stalkte hij ooit in Eindhoven een smerige pedo die jonge meisjes had misbruikt in Thailand. Op prachtige wijze bleef Frequin doorvragen waarom hij zo'n smeerlap was. De jongeman vluchtte uiteindelijk een politiebureau binnen. Ook in de uitzending van dit weekend had hij een raak onderwerp. Een of andere goorling die zijn jonge dochter jaren had misbruikt werd door Frequin nog eens geconfronteerd met zijn lage daden. Dat zijn onderwerpen waar hij van mij mee mag doorgaan, maar het achtervolgen van familieleden van een dader die niets met een zaak te maken hebben is van een niveau waar geen woorden voor zijn.

Frequin had er beter aan gedaan de rechter aan de tand te voelen. Hoe die het in zijn hoofd heeft gehaald om Volkert maar voor 12 jaar in de cel te stoppen. Deze rechter, die een zwarte bladzijde heeft toegevoegd aan de Nederlandse rechtspraak, verdient het eerder om aan de schandpaal genageld te worden. Maar ja een rechter achtervolgen, die de boodschap geeft aan iedere extremist in Nederland dat je tegen geringe straf een politiek kopstuk kunt omleggen, vergt meer lef dan het lastigvallen van familie van Volkert. Frequin had aan de rechter kunnen vragen waar de afschrikking van 12 jaar (18 jaar min eenderde) van afgaat voor een calculerende rechts-extremist, die bijvoorbeeld Mao Marijnissen voor eeuwig het zwijgen wil opleggen. Maar goed, Frequin had ook kunnen afwachten tot het Gerechtshof zich over de zaak heeft gebogen. Officier van Justitie Plooy vond het vonnis immers ook verwerpelijk en tekende hoger beroep aan.



-
* Hoofdenaffaire: Frequin was een handel in lichaamsdelen in Nederland op het spoor gekomen. Deze zouden worden gebruikt door bepaalde lieden bij bijvoorbeeld vulgaire seks. Uitgebreid deed Frequin verslag, waarbij ook delen van mensen in beeld werden gebracht. Ze werden aan hem overhandigd door een zogenaamde handelaar. Na de uitzending ontstond grote opschudding; de politie dook erop en ontdekte dat de delen afkomstig waren uit een snijzaal van een medische universiteit. De eerste klant van de zogenaamde handelaar was.... Frequin, die ze kocht voor zijn uitzending.