Het nutteloze feitje van de dag: Poppenkast in de Efteling

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Door de jaren heen waren en zijn er talloze attracties te vinden in de Efteling, maar wist je dat er vroeger zelfs een poppentheater was? Vanaf 1954 startte de Efteling met iets wat we nu 'live entertainment' zouden noemen, de poppenkast. In een klein poppentheater in een gebouw aan het Anton Pieckplein konden enkele tientallen kinderen de voorstellingen zien. In de jaren '60 ging de Efteling op zoek naar een grotere zaal voor de poppenspelers en in 1972 werd een nieuw theater in het Carrouselpaleis geopend. In de Victoriaans ogende, prachtige zaal was plek voor 350 bezoekers en er waren gedurende de dag verschillende soorten poppentheater te aanschouwen, van de klassieker Jan Klaassen tot en met marionetten en schaduwbeelden.

In de jaren '70 werd ook het populaire televisieprogramma Ren je Rot diverse keren opgenomen in het theater in het Carrouselpaleis. In de jaren '80 verdwenen de poppen uit het theater en werd de zaal voor andere doeleinden gebruikt. Zo werd er tijdelijk een Victoriaans Restaurant met de naam 'De Bistro' in gevestigd en ook werd het een tijdje als filmtheater gebruikt. Uiteindelijk werd de zaal vooral als evenementenlocatie gebruikt en was er ook tijdelijk een kleine supermarkt in gevestigd.

In de jaren '90 vonden er weer een aantal seizoenen voorstellingen plaats in het oude kleine poppentheater aan het Anton Pieckplein maar een lang leven was dat niet beschoren. Tegenwoordig is het gebouw vooral in gebruik als opslag. Poppenspel kom je nog wel tegen in het park, zoals bijvoorbeeld de parkshows van Jokie en Jet in het Openluchttheater.

Poppentheater jaren '90 (Bron: Eftepedia/Erik de Vries)
Poppentheater jaren '90 (Bron: Eftepedia/Erik de Vries)

Het Carrouseltheater (Bron: Eftepedia/Efteling Twitter)
Het Carrouseltheater (Bron: Eftepedia/Efteling Twitter)

Het Carrouseltheater (Bron: Eftepedia/Gemeentearchief Waalwijk)
Het Carrouseltheater (Bron: Eftepedia/Gemeentearchief Waalwijk)