Het nutteloze feitje van de dag: Op vrijdag in de file

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

'Het zijn gekke tijden', we horen het vaker, maar 2021 bleek een bijzonder jaar. Want wist je dat niet langer de dinsdag- en donderdagavondspitsen de drukste spitsen van de week waren, maar dat de vrijdagavondspits gemiddeld gezien het drukste moment van de week was? "De vrijdagavondspits was de enige spits van het afgelopen jaar die qua drukte lijkt op de spitsen die we kennen van voor de coronapandemie. Dat blijkt uit een overzicht van de spitspieken (het drukste moment van de spits) van het afgelopen jaar, dat we hebben vergelijken met 2019", zo laat Rijswaterstaat weten.

"De ochtend- en avondspitspieken van 2021 verliepen dus – net zoals overigens in 2020 – veel rustiger ten opzichte van 2019. Sterker nog, de gemiddelde spitspiek in de avond was ongeveer de helft minder hoog ten opzichte van 2019, met uitzondering van de vrijdagavondspits. De vrijdagochtendspitsen waren daarentegen ook dit jaar traditioneel rustig", zo vult RWS aan.