Het nutteloze feitje van de dag: Heel oud huis

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

In Nederland zijn talloze oude woonhuizen te vinden, maar wist je dat het oudste nog bestaande stenen woonhuis in Nederland bijna 900 jaar oud is? In Deventer, op de hoek van de Sandrasteeg, kun je het huis vinden dat de naam 'Proosdij' draagt. De oudste kern van het huis (onder andere de houten dakconstructie) stamt uit 1130 en daarmee is het dus het oudste nog bestaande stenen woonhuis in Nederland, dat altijd als woonhuis heeft gediend. Delen van de buitenmuur stammen zelfs uit de tiende eeuw.

De bewoners van het huis zijn van zeer verschillende pluimage geweest. Zo diende het huis in 1130 als woonhuis voor geestelijken en nadat de katholieken in de zestiende eeuw verjaagd waren kregen de Staten van Overijssel het huis in handen. Zij verkochten het huis aan militair Hendrik de Sandra, waar later de naastgelegen steeg naar vernoemd werd. In de jaren '70 werd het pand nog enige tijd gekraakt en in 1994 is het huis grondig gerestaureerd, waarbij de eeuwenoude buitenmuur werd voorzien van een overkapping om het te beschermen tegen de weersinvloeden.

Het nutteloze feitje van de dag: Heel oud huis (WikiCommons/Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed/P. van Galen)
Het nutteloze feitje van de dag: Heel oud huis (WikiCommons/Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed/P. van Galen)