Kruidnoten

Heb je al kruidnoten toegevoegd aan je boodschappenlijstje voor 5 december? Streep dat dan onmiddellijk door!
Je kunt ze immers prima zelf bakken. Tenminste als je mijn instructies volgt..

kruidnoten
kruidnoten

Wat belangrijk is bij het maken van kruidnoten is dat je ze allemaal zo veel mogelijk even groot maakt. Wat enorm kan helpen is een baristaweegschaal, of een juweliersweegschaal, of in ieder geval een precieze weegschaal. Ik weeg het deeg af voor elke kruidnoot en dan garen ze in de oven allemaal even snel. Veel mensen wegen de kruidnoten niet en dan krijg je een verzameling van (bijna) verbrande en zachte ongare kruidnoten.
Het recept is eigenlijk heel simpel,

voor 150(4 gram per stuk) a 170(3.5 gram per stuk) kruidnoten (2 bakplaten vol):
250 gram zelfrijzend bakmeel (of 243 gram bloem met 7 gram bakpoeder)
100 gram witte basterdsuiker
50 gram witte kristalsuiker
26 gram speculaaskruiden
130 gram ongezouten roomboter (in blokjes gesneden)
50 gram melk (volle)
3 gram zout
en een heel klein beetje nootmuskaat als je dat hebt

Doe het allemaal in een kom en kneed met de hand.
Het lijkt er in het begin misschien niet op dat het ooit een deeg gaat worden, maar je moet gewoon doorzetten en dan komt het vanzelf goed. Blijf kneden tot het een zacht flexibel deeg is.
Het resultaat is een bruine kleiachtige deegbal. Rol de deegbal op tot een staaf, wikkel in folie en leg het minstens een uur in de koelkast. Voor wat extra smaak kun je het ook een nacht in de koelkast laten liggen.
Zet de oven alvast aan op 175 graden om voor te verwarmen. De volgende stap is het rollen van balletjes. Leg een vel bakpapier op de bakplaat of op het rooster. Maak balletjes van allemaal dezelfde grootte, allemaal 3.5 gram, of allemaal 4 gram per stuk. Leg de balletjes met minstens 3cm tussenruimte op het bakpapier.Ga de balletjes niet platdrukken. Je moet ze gewoon als knikkers op de bakplaat leggen. De onderste helft van de kruidnoot zal in de oven iets smelten en vanzelf plat worden zodat ze hun uiteindelijke kruidnoten vorm krijgen. Doe de bakplaat met kruidnoten in de oven. 175 graden ongeveer 15 minuten. Hou ze goed in de gaten want je moet ze er echt op tijd uithalen. Als je ze uit de oven haalt zijn ze zacht. Dat is de bedoeling. Laat ze even een uurtje afkoelen en dan worden ze vanzelf hard. Als ze echt helemaal zijn afgekoeld kun je ze prima bewaren in een tupperware bakje.

Succes!