Korte politieke carriere voor piemeltaarten-bakster?

De conservatieve moslimpartij Partij van de Eenheid is begin februari zwaar in verlegenheid gebracht toen bleek dat de nummer drie op haar kandidatenlijst voor de Tweede Kamer al jaren met veel succes piemeltaarten bakt en verkoopt in haar bakkerij. 

Het begon toen NIDA, een andere islamitische partij, erachter kwam dat ik deze taarten maak. Dat kwam al snel op GeenStijl, in de hoop dat mensen niet meer op ons zouden stemmen. Blijkbaar is het in de politiek nodig dat we elkaar onderling zwart maken”, zo vertelt de bakster Jolisa Brouwer van bakkerij de Ouwe Taart.

Lijsttrekker Arnoud van Doorn van Partij van de Eenheid liet aan de media weten dat hij een stevig gesprek gevoerd heeft met zijn Brouwer. De partij was zich rotgeschrokken. Van Doorn, die eerst raadslid was voor de PVV en zich in 2013 bekeerde tot de islam, zegt begrip te hebben voor de normen en waarden van Jolisa Brouwer die zelf geen moslim is. 'Maar wij nemen er afstand van als we dit hadden geweten, was ze niet op onze lijst gekomen.'

Brouwer is hierbij door de partij verzocht om de pikante baksels van haar website af te halen. Dat weigerde ze. 'We leven in Nederland en niet in de middeleeuwen. Als je niet eens een piemeltje of poesje mag bakken.'

Hierop besloot de bakster van erotisch gebak zich terug te trekken als kandidaat van de partij. Het besluit om uit de partij te stappen nam ze zelf, voordat ze die beslissing nam had ze nog wel overleg met van Doorn van de Partij van de Eenheid. (Deze partij heeft een zetel in de Haagse gemeenteraad en doet dit jaar voor het eerst mee aan de landelijke Tweede Kamer verkiezingen.)

Saillant detail is dat Mevr. J. Brouwer nog steeds staat vermeld op de derde plaats bij Partij van de Eenheid op de Definitieve kandidatenlijst Kieskring 12 's Gravenhage TK2021. Het was te laat voor de partij om haar nog af te voeren van de lijst. Mocht de PvdE onverhoopt drie zetels halen dan wordt Brouwer verzocht de eer aan zichzelf te houden. 'We maken er nu geen halszaak van', aldus Van Doorn.