Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over misstanden bij het OM.

Edelmoedig dat het Openbaar Ministerie erkent, dat het fout zit. Een man die in hechtenis zat wegens bedreiging van zijn gezin, moest worden vrijgelaten, maar het OM verzuimde, de familie te waarschuwen. Twee weken na zijn vrijlating vermoordde de man twee van zijn drie kinderen.

Het Openbaar Ministerie heeft veel rechten, die behoorlijk diep kunnen ingrijpen in de levens van mensen. Mensen zomaar oppakken, besluiten om ze te vervolgen. Dat soort zaken. Maar als het OM zulke verregaande bevoegdheden combineert met zo’n stuitende mate van incompetentie, dan is er wat mis. Dus:

Kan demissionair minister van Justitie Hirsch Ballin mij even laten weten, wanneer hij nu eindelijk eens de bezem door het OM haalt, om iedereen die ongeschikt is voor zijn taak de laan uit te sturen? Misschien wordt het inderdaad hoog tijd voor de versoepeling van het ontslagrecht van ambtenaren, waar diverse politieke partijen op aandringen.