Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over scholieren die liever in bed liggen.

Het IJsselcollege in Capelle aan den IJssel heeft prikklokken geïnstalleerd. Neenee, niet om in de gaten te houden of het personeel wel een beetje op tijd komt. Nee, de leerlingen moeten klokken. Een goede aanpak van het probleem dat steeds meer scholieren stelselmatig te laat op school verschijnen. Vroeg opstaan valt nog niet mee, als je 15 bent… Het bereidt ze ook voor op later. Dan zal hun baas ook willen dat ze op tijd op hun werk zijn. Maar een enkele opmerking is wel op zijn plaats:

Scholieren die per jaar meer dan 15 keer te laat komen, worden aangemeld bij de leerplichtambtenaar.

Eén ding viel mij op: scholieren die drie keer te laat zijn geweest, moeten een keer extra vroeg komen. Maar waarom pas na drie keer? Kan de leiding van het IJsselcollege mij even laten weten, waarom het signaal wordt afgegeven dat af en toe te laat komen niet erg is? Immers, een arbeider of een kantoorbediende met een prikklok krijgt zijn verslapen uren ook niet cadeau…