Tigertje over de zaak Kalou

Gisteren diende het Hoger Beroep in de zaak Kalou. Kalou wil namelijk graag Nederlander worden. De emoties rondom deze zaak lopen hoog op, als ik de reacties lees in SportFok of de Frontpage. Er wordt van alles en nog wat bijgehaald om de verschillende standpunten kracht bij te zetten.
Hoezeer deze emoties ook leven aan de kwestie geven, ze horen er niet in thuis. Of je nu vindt dat Kalou momenteel speelt als een natte krant of je vindt dat het Nederlands Elftal alleen maar uit geboren Nederlanders mag bestaan of dat we genoeg eigen talent hebben en zelfs dat Kalou nog geen perfect Nederlands spreekt, het doet allemaal niet ter zake.
De Nederlandse Wet voorziet namelijk in dit soort kwesties. Nu betreft het hier geen gewone naturalisatie maar een versnelde. Kalou wil namelijk mee naar het WK in 2006. En daar schuilt de kern van het probleem. Om een versnelde naturalisatie goed te kunnen doorlopen moet je over (een) bijzondere kwaliteit(en) beschikken. Hierbij beroept Kalou zich dus op Artikel 10 van de Rijkswet waarin staat: Wij kunnen, de Raad van State gehoord, in bijzondere gevallen het Nederlanderschap verlenen met afwijking van het bepaalde in artikel 8. Ook Maxima Zorreguieta maakte gebruik van dit artikel. Tevens zijn er al eerder sporters geweest die de versnelde procedure met succes hebben doorlopen.
De vraag die dus moet worden beantwoord is of Kalou beschikt over deze bijzondere kwaliteiten en dientengevolge in aanmerking komt voor het versneld verkrijgen van het Nederlanderschap. Hiervoor zijn deskundigen nodig en dat zijn in dit geval dus gewezen kenners van de voetbalsport. Gisteren kwam van Basten, in zijn mening geflankeerd door Johan Cruyff, Ronald Koeman en Jan Wouters, aan het woord. Hij zei over Kalou:

- Kalou is een uitzonderlijk talent met bijzondere kwaliteiten.
- Hij kan in een kleine ruimte met weinig tijd de juiste oplossing vinden.
- Hij kan het verschil maken.
- Arjen Robben kan dat ook. Maar we zijn te veel afhankelijk van hem.
- Als hij is geblesseerd, hebben we vrij veel moeite om te winnen van zwakkere tegenstander.

Daarom wil hij hem dus meenemen naar het WK. En mocht hij het Nederlandschap versneld verkrijgen dan wordt hij ook geselecteerd.

Het weerwoord van landsadvocaat:

- Het huidige kabinet heeft de richtlijnen aangepast
- er gelden strengere normen
- integratie van vreemdelingen is een speerpunt van het kabinetsbeleid
- Artikel 10 biedt minister Verdonk genoeg ruimte om dit verzoek af te wijzen.
- Kalou is niet voldoende ingeburgerd.
- Kalou zal na het verkrijgen van het Nederlands paspoort meteen uitwijken naar het buitenland.

Verder vond de landsadvocaat: "Het Nederlandschap is de hoofdprijs voor vreemdelingen en is niet bedoeld om tijdelijk mooie dingen te doen".

Aan een ieder om de keuze te maken maar beroep je in die keuze op de zaken waarom het gaat.

PS: ik ben me ervan bewust dat er een aantal juridische hiaten en onvolkomenheden in dit stuk zitten, dit is bewust gedaan om het stuk leesbaar en kort te houden.