No news today

Het is al een bericht van afgelopen Zaterdag, maar ik had het even gemist. Uit een rapport van James Montier, directeur en beleggingsstrateeg bij de internationale zakenbank Dresdner Kleinwort Wasserstein, blijkt dat het nastreven van materialistische doelen kan leiden tot ontevredenheid en psychische problemen.

Nou dat is nogal een statement voor een Bankdirecteur zou ik zo zeggen. Toch is het meest opvallende aan dit bericht, het feit dat het als nieuws wordt bestempeld. Je zou toch zeggen dat iedereen ondertussen wel weet dat het nastreven van bezit, bovengenoemde gevolgen kan hebben. Daarnaast gaan veel oorlogen over bezit, wordt de sfeer op het werk vaak slecht door jaloezie, worden huwelijken slecht door de grotere auto van de buren en wordt men vaak doodongelukkig wanneer materialistische doelen niet worden bereikt.

Toch is dit besef nog steeds maar tot een klein deel van de mensheid doorgedrongen en dat is heel jammer. Het leven is zo veel leuker wanneer je niet dit soort ellendige doelen nastreeft.

quote:
Bezit van rijkdom vermeerderd maar al te vaak de begeerte van de mens, waardoor hij altijd op jacht is om meer rijkdom en macht te vergaren. Echter, deze ongecontroleerde hunkering laat hem ontevreden achter en verstikt zijn innerlijke groei. Het schept conflicten en disharmonie in de gemeenschap vanwege de wrok van de sociaal zwakkeren die zichzelf uitgebuit voelen door de gevolgen van ongedisciplineerde begeerte. Maar ook voor de persoon zelf die steeds meer en meer wil, zal lichte boosaardigheid die tot zuivere haat kan omslaan, in hem vermeerderen; door hebzucht raken mensen teleurgesteld en ontsteken zij in razernij als niet verkregen kan worden waarnaar men hunkert. Zintuiglijke hebzucht is nooit te bevredigen en laat mensen altijd ontevreden, depressief en teleurgesteld achter.
(bron citaat)

Het is duidelijk dat dit gaat over luxeproblemen die niet voor iedereen gelden