Kijk eens uit je doppen, wil je?!

Al jaren woon ik in een relatief rustige wijk in Assen. Ver weg van het centrum (olé!) en dus voorzien van een eigen 'winkelrijk' (yes!) alwaar je bijna alles kunt krijgen, behalve kleding. Nou ja, je kan bij de Zeeman je sokken kopen als je daar zin in hebt, maar daar houdt het wel mee op.
Voorheen was het anders. Toen was het nog een klein winkelcentrumpje waar alleen het hoognodige te koop was. Zo hadden we een slager, een bakker, een groentewinkel en de Super de Boer, die veel te duur was door het gebrek aan concurrentie.
Maar gelukkig zag de gemeente plots het licht en besloot de boel eens flink aan te pakken. Niet lang daarna kregen we een brief thuis waarin alle plannen uitgebreid aangekondigd werden en een tekening van hoe het eruit zou gaan zien. 't Zag er niet misselijk uit.

De hele verbouwing/vernieuwing heeft uiteindelijk ruim een jaar geduurd maar dan heb je ook wat. Een waar winkelparadijsje heeft zich uit de grond verrezen, en dat ik niet van shoppen houd, dat doet er dan niet meer toe. Het is namelijk zó dichtbij dat ik het vanuit m'n raam kan bewonderen. Zelfs ík wil de winkels dan wel even onveilig komen maken.

Helaas dient zich daarmee meteen het probleem aan. Want zo'n nieuw winkelcentrum is erg leuk, maar ons wijkje wordt meteen een stuk drukker van. En als de gemeente dan ook nog eens besluit dat de twee scholen aan weerszijden ervan, uitgebreid dienen te worden... Sja, dan is dat natuurlijk vragen om problemen. Zo kun je tegenwoordig rond lunchtijd en tegen een uur of 3 's middags, beter veilig thuisblijven. Veilig? Jawel. En als je tóch per se naar de winkel wilt volg dan mijn advies op en check je remmen alvorens je op de fiets springt.
Het zou niet de eerste keer zijn dat ik bijna omver gereden word door één of andere moeder die nog snel even d'r kind naar school moet brengen. Daarbij wordt het met de verkeersregels niet erg nauw genomen. Gewoon goed doorscheuren, da's het betere werk. Zolang het kind maar op tijd op school is, nietwaar? Dat het een drukte van belang is doordat het hier twee basisscholen betreft, lijkt aan de aandacht van ouders te ontsnappen. En dat er veel kinderen tussen de pakweg 6 en 11 jaar in het verkeer aanwezig zijn is kennelijk ook geen reden om het tempo aan te passen.
Nu bezit mijn fiets goede remmen, maar als ik een kind was geweest, dan had ik al minstens vijf keer onder en auto gelegen. Even uitgaande van het feit dat mijn reactievermogen beter is dan dat van een spelende achtjarige. Gierende remmen hoor ik tegenwoordig dagelijks. Het Verkeerspark Assen is er niets bij. Als je toch wil scheuren kun je beter een rondje door deze woonwijk komen maken.

Ze hebben overigens wel wat aan die onveilige situatie proberen te doen, hoor. Daar niet van. Zo hebben we drempels, haaientanden en een heel scala aan waarschuwingsborden. Die gaan echter niet helpen als automobilisten structureel 'vergeten' dat fietsers op die bewuste kruising voorrang hebben. Hallo, beste wijkgenoten, dat is niet voor niets zo!

Ze zitten bij elkaar in de klas; de kids die op de fiets naar school gaan of met de auto gebracht worden. Hun ouders doen gezamenlijk hun inkopen bij onze gloednieuwe winkeltjes. Maar ondertussen rijdt de één wel zowat het kind van de ander tegen de vlakte.

Het is slechts een kwestie van afwachten tot het écht eens goed mis gaat.
En dan gaat men pas nadenken...