Gordijnen

Ik ga jullie een 'interessant' verhaal vertellen over...(tromgeroffel...) Gordijnen!
Gordijnen...eh...hangen! Ja, ze hangen, naar beneden nog wel! (na een moment van lang stil nadenken) En dat is nog niet alles. Je hebt ze ook in verschillende soorten. Je hebt de 'jaloezien' (luxaflex), dit zijn: (in 1 ademteug) zonneschermen bestaande uit een aantal enige millimeters dikke houten/kunststof stroken, evenwijdig aan elkaar met koorden bevestigd, zodat zij een horizontaal traliewerk vormen dat op- en neergelaten kan worden! Ja, vaak heb je deze met een stevig stokje eraan vast, waaraan je dan moet draaien en dan is het opeens open en als je dan weer wat verder draait is het dicht. Geweldige uitvinding. Toch is er een dingetje erg storend, zo niet gruwelijk irritant aan die dingen: DE NAAM!!! Wat heeft jaloers zijn weer met gordijnen te maken? Ik zie het verband niet. Nou ja...
Gordijnen zijn er ook als vitrage. Dat is een gordijn waar je door heen kunt kijken, met allemaal piepkleine gaatjes erin! Deze zijn niet alleen erg maf, maar blijken ook nog eens heel handig te zijn in onze leefomgeving! Ik zal je een voorbeeldje geven. Als je zo'n vitrage over je kop trekt is het ineens een 'bruidssluier', dat is zo'n onderdeel van een 'trouwjurk', een kledingstuk waar vrouwen op kikken! (Wat zeg je? Fout gespeld?) Oh ja, er zijn ook nog van die malloten die zo’n prachtige vitrage over hun bed heen gooien, en dan noemen ze het ineens een 'KLAMBOE!' Een gordijn tegen MUGGEN! Hoe KOMEN ze erbij?!?
En dan hangen ze zo'n dikke klamboe voor het raam en dan heet het een hor. Tegen vliegen dan in één keer, maar het blijft hetzelfde.
Er zijn ook nog een heleboel varianten op de gewone gordijnen, zoals het 'rolgordijn'. Dat is een gordijn wat je oprolt. Om een soort buis heen. Meestal hangt er dan een kettinkje naast waaraan je kunt trekken zodat het rolgordijn omhoog rolt.
Gordijnen zijn er trouwens ook in verschillende kleuren. Jaaaa, je hebt ze in het wit, rood, groen, rood met groene stippen en... (alweer dat tromgeroffel) ROZE!!! Mijn persoonlijke favoriet! Er zijn ook allerlei patronen te vinden op gordijnen. Bloemetjes, streepjes, vierkantjes, van alles! Van die mooie gele bloemetjes vind ik het leukste.
Gordijnen zijn er ook in heeeeel erg veel verschillende maten: grote voor grote ramen, en de kleine voor de (je raadt het nooit) kleine raampies! Ik vind de grote mooi. Eigenlijk hou ik dus van grote, roze gordijnen met een mooi geel bloemetjespatroon erop. En eigenlijk moeten die gordijnen dan ook nog in zo'n mooie, soepele, golvende beweging voor een raam hangen, en wel naar beneden. Dus niet naar boven (cruciaal punt)! Als je dat voorstelt, dat is toch prachtig!
Zo zie je maar weer, nothing beats a beautiful curtain! (niets is beter dan een mooi gordijn, voor de minder intellectuelen onder ons).