FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 28 juni 2023

Advies: dit najaar coranavaccinatie voor 60-plussers en kwetsbare mensen

Alle 60-plussers en mensen die behoren tot een medische risicogroep moeten deze herfst weer een coronavaccinatie aangeboden krijgen, zo heeft de Gezondheidsraad geadviseerd aan het kabinet. Zwangere vrouwen zouden met 22 weken moeten worden gevaccineerd tegen COVID-19. Het gaat hierbij om dezelfde groep die ook de jaarlijkse griepprik krijgt, wat neerkomt op ongeveer vier miljoen mensen.

Drie jaar na de uitbraak van de pandemie heeft bijna de gehele Nederlandse bevolking immuniteit opgebouwd door vaccinatie, een doorgemaakte infectie of beide. Echter, de Gezondheidsraad wijst erop dat COVID-19 nog steeds leidt tot ziekenhuisopnames en sterfte onder mensen met een kwetsbare gezondheid.

De Gezondheidsraad verwacht dat er nog steeds het hele jaar door coronagolfjes kunnen voorkomen, vergelijkbaar met het afgelopen jaar met omikron. Hoewel de nieuwe virusvarianten op kleinere schaal ziekte veroorzaken, was er na elke besmettingsgolf toch een tijdelijke toename te zien in het aantal ziekenhuisopnames. De ziektelast was het hoogst onder mensen van 60 jaar en ouder en mensen met (ernstige) medische aandoeningen.

Daarom is het volgens de Gezondheidsraad verstandig om onder andere deze groepen structureel elk jaar een vaccinatie aan te bieden. Jaarlijkse vaccinatie van zorgmedewerkers die direct contact hebben met patiënten kan indirect ook helpen om risicogroepen te beschermen.

Vaccinatie vindt bij voorkeur plaats in het najaar, zodat de bescherming optimaal is in de winter, mocht een volgende besmettingsgolf van corona samenvallen met andere luchtweginfecties zoals griep.

Voor de Gezondheidsraad blijft het onduidelijk hoe het virus zich verder zal ontwikkelen. Daarom adviseert de raad ook om jaarlijks te bekijken of het vaccinatieprogramma aangepast moet worden en daarbij rekening te houden met verschillende scenario’s.

DC Studios kiest nieuwe Superman en Lois Lane

Voor de in 2025 te verschijnen nieuwe Superman-speelfilm zijn de acteurs die Clark Kent en Lois Lane gaan spelen vandaag bekend geworden.

James Gunn, die de creatief leider is van DC Studios en zelf de nieuwe film Superman: Legacy schrijft en regisseert, bevestigde op social media het nieuws dat de rollen gespeeld zullen worden door David Corenswet en Rachel Brosnahan.

David Corenswet volgt in principe Henry Cavill op, die tot vorig jaar de "film-Superman" was, maar in het herziene DC Cinematic Universe geen plek meer heeft; Gunn wilde graag met een jongere Clark Kent beginnen. Met Corenswet is gekozen voor een relatief onbekende naam; hij speelde tot nu toe in kleine titels, of kleine rollen in bijvoorbeeld House of Cards. Rachel Brosnahan was ook te zien in House of Cards en onder andere The Blacklist, maar maakte afgelopen jaren naam met de hoofdrol in The Marvelous Mrs. Maisel, waarvoor FOK! haar een aantal jaar geleden nog sprak.

Superman: Legacy wordt officieel de start van het nieuwe DC Universe. Voorafgaand aan die film brengt DC dit jaar nog twee films uit in het 'oude' universum: Blue Beetle in augustus en de tweede Aquaman in december. In 2025 wordt ook The Batman Part II verwacht, maar die is geen onderdeel van hetzelfde universum.

Random Pics van de Dag #974

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Atomic Heart-DLC focust op geile koelkast

In februari van dit jaar kwam Atomic Heart uit, een bijzondere game die zich afspeelt in een alternatieve werkelijkheid in 1955 waar de Sovjet-Unie als overwinnaar uit de Tweede Wereldoorlog kwam. De game krijgt binnenkort zijn eerste uitbreiding en die focust op een bijzonder personage uit de game, NORA de oversekste koelkast.

Atomic Heart is een shooter met RPG-elementen die zijn inspiratie haalde uit games als Bioshock en Fallout. In het spel kom je af en toe ook vending machines tegen waar je je wapentuig kunt upgraden. Deze futuristische verkoopautomaten (die, jawel, nogal op koelkasten lijken) worden beheerd door NORA, een A.I. die er nogal een uitgesproken persoonlijkheid op nahoudt. Nora houdt van "dominante mannen" die "ruig met haar omgaan" en wil graag dat je je "Polymer in haar spuit".

De nieuwe DLC voor Atomic Heart heet Annihilation Instincts en uit de trailer blijkt wel dat er weer genoeg te knallen valt met nieuwe vijanden en wapens, iets wat de main game ook al erg goed deed. De DLC draait om "A.I. gone rogue", wat sowieso al een centraal thema is in de game.

Wat NORA precies voor rol speelt is nog niet helemaal duidelijk, maar kennelijk krijgen we de mogelijkheid om de "waarheid te ontdekken" over deze mysterieuze geilnicht. Bekijk de trailer hieronder: de uitbreiding verschijnt op 2 augustus voor alle relevante platforms.


Letselschade claimen na een verkeersongeluk

Het gaat niet de goede kant op met het aantal verkeersongelukken in Nederland. Tijdens corona nam het aantal verkeersongevallen logischerwijze af. We reden immers minder met de auto. Maar sinds 2022 is het verkeer drukker dan ooit tevoren. Er zijn weer dagelijks veel files en ook het aantal auto ongelukken neemt toe, net als het aantal fietsongevallen. 

Door de toename van het aantal verkeersongevallen is de kans op een ongeval in het verkeer dus ook toegenomen. Maar wat nu te doen bij een auto ongeluk of fietsongeluk en wat kan een letselschade advocaat voor u doen als u letselschade aan een ongeluk over hebt gehouden? Het antwoord vindt u in deze bijdrage.

Wat te doen na een verkeersongeval?

Veel mensen schakelen na een verkeersongeval direct een letselschade advocaat Rotterdam of elders in als ze door het ongeval schade lijden. Dit is ook vanzelfsprekend en verstandig. Maar een letselschade advocaat komt vaak pas dagen of soms zelfs weken of maanden in beeld. Wilt u ervoor zorgen dat u een schadevergoeding ontvangt, dan is het belangrijk dat u direct na het ongeval al stappen onderneemt. Uw letselschade advocaat kan u dan beter van dienst zijn.

Invullen schade aanrijdingsformulier

Het invullen van een aanrijdingsformulier is wellicht wel het belangrijkste wat u kunt doen als u betrokken bent geraakt bij een aanrijding. Op een Europees schadeformulier kunt u namelijk belangrijke informatie kwijt, zoals de persoonlijke gegevens van de tegenpartij, maar ook de verzekeringsgegevens. Deze heeft uw letselschade advocaat nodig omdat je bij een aanrijding direct de schadeverzekeraar aansprakelijk kunt stellen voor de geleden en nog te lijden letselschade.

Op een schadeformulier kunt u verder de toedracht van een aanrijding kwijt. Zo kunt u door het zetten van vinkjes aangeven wat de oorzaak van het ongeval is, zoals een voorrangsfout, achteruitrijden zonder te kijken of een achterop aanrijding. De toedracht kan zelfs getekend worden hetgeen uw letselschade advocaat kan helpen op zo kort mogelijke termijn de aansprakelijkheid erkend te krijgen.

Ondertekenen u en de tegenpartij het schadeformulier? Dan staat de inhoud van het schadeformulier vast tussen partijen. Het ingevulde schade aanrijdingsformulier is dan een dwingend bewijsmiddel tussen u en de persoon die u aangereden heeft.

Tip: vul een aanrijdingsformulier altijd zo spoedig mogelijk na een ongeval in. Doet u dit later, dan kan het zo zijn dat de tegenpartij weigert het schadeformulier in te vullen of opeens ontkent schuld te hebben aan de aanrijding.

Getuigenverklaringen

Soms kan het dus zo zijn dat de tegenpartij ontkent dat hij of zij schuldig is aan het verkeersongeval en ontstaat er discussie over de schuldvraag. Gebeurt dit ter plaatse? Bel dan met de politie en deze kan direct een onderzoek starten. Komt de politie niet ter plaatse? Dan is het goed om ervoor te zorgen dat u getuigen van het ongeval heeft. Vraag deze personen altijd om contactgegevens. U kunt deze gegevens zelfs invullen op het schadeformulier.

Conclusie

Een letselschade advocaat kan veel voor u doen, van het aansprakelijk stellen tot het regelen van een voorschot en het berekenen van uw letselschade. Maar u kunt zelf ook al veel doen om ervoor te zorgen dat uw letselschade vergoed wordt.


Stray en andere games verlaten PlayStation Plus Extra en Premium

Stray, Borderlands: The Handsome Collection, de Bioshock-remasters en een aantal andere games zijn vanaf 18 juli niet meer gratis speelbaar voor leden van PlayStation Plus Extra en Premium. Dat heeft Sony bekendgemaakt middels de 'last chance to play'-categorie op de PlayStation Store.

Een nadeel van Netflix-achtige services zoals PlayStation Plus Extra/Premium en Game Pass is dat contracten met uitgevers op gegeven moment verlopen. Hierdoor verlaten maandelijks allerlei titels deze services. Dit keer zijn er bij Sony wel een aantal iets grotere en bekende titels aan de beurt.  Bekijk de afbeelding hieronder om te zien wat er vertrekt.

Peilingwijzer: VVD en BBB grootste partijen, nog weinig vertrouwen in kabinet

In de laatste Peilingwijzer voor het zomerreces van de Tweede Kamer staan de VVD en BBB op gelijke hoogte als de grootste partijen. Beide komen uit op 23 tot 29 zetels. Op dit moment zijn er geen andere grote partijen. PVV blijft ver achter, met slechts 12 tot 16 zetels.

Dit zou een enorme winst betekenen voor BBB in vergelijking met de ene zetel die Caroline van der Plas momenteel inneemt, nadat de partij ook al fors had gewonnen bij de laatste Provinciale Statenverkiezingen. Voor de VVD is het juist een verlies van ongeveer 8 zetels ten opzichte van de 34 die premier Rutte’s partij wist binnen te halen bij de Kamerverkiezingen in maart 2021.

Tom Louwerse, politicoloog en maker van Peilingwijzer, wijst erop dat verschillende peilingbureaus een duidelijk verschillende inschatting maken van de krachtsverhoudingen tussen beide partijen. Waarbij Ipsos/EénVandaag een voorsprong geeft aan VVD, schat I&O Research juist BBB als sterkste in. De Peilingwijzer komt gemiddeld gezien in het midden uit door een gewogen gemiddelde te berekenen van verschillende beschikbare zetelpeilingen.

Het verlies van twee andere coalitiepartij is overigens nog groter dan dat van VVD. Het CDA begon al kort na de Kamerverkiezingen te dalen, voornamelijk door het debat over de “functie elders” van ex-CDA’er Pieter Omtzigt. Sindsdien zijn de christendemocraten alleen maar verder gezakt naar 5 tot 9 zetels, een halvering ten opzichte van de 15 zetels in 2021.

D66 is geleidelijker gedaald in de peilingen gedurende de afgelopen vijftien maanden naar 9 tot 13 zetels op dit moment. Maar ook hier betekent dit dat slechts de helft overblijft van de 24 zetels waar lijsttrekker Kaag vorig jaar zo blij mee was. De enige coalitiepartij die stabiel blijft is ChristenUnie, met 4 tot 6 zetels.

Waar komen al die mensen vandaan die op dit moment van plan zijn om op BBB te stemmen? Opvallend genoeg bestaat de grootste groep uit mensen die in 2021 niet hebben gestemd, blijkt uit onderzoek van I&O Research en Ipsos/EénVandaag. Daarnaast trekt de partij van Van der Plas vooral kiezers weg bij centrumrechtse en rechtse partijen, zoals VVD en CDA, maar ook JA21, PVV en Forum voor Democratie.

Volgens I&O Research zien kiezers BBB, en met name Van der Plas, als no-nonsense en duidelijk. Daarnaast wordt er lof gegeven voor het standpunt van deze nieuwe partij over boeren en stikstof.

PvdA en GroenLinks boeken bescheiden winst JA21 stond in januari vrijwel gelijk met BBB in de Peilingwijzer, maar slaagde er daarna niet in om een vergelijkbare grote overwinning te behalen bij de Statenverkiezingen. Desalniettemin staat deze afsplitsing van FvD nog altijd duidelijk op winst, met 5 tot 9 zetels.

De linkse oppositiepartijen PvdA en GroenLinks, die aanvankelijk hoopten na de Statenverkiezingen gezamenlijk de grootste te worden in de Eerste Kamer, boeken ook vooruitgang, zij het licht. GroenLinks komt uit op 10 tot 14 zetels en PvdA op 10 tot 12.

Iets lager staat Partij voor de Dieren met 8 tot 10 zetels. Daarop volgt SP met 6 tot 8 zetels, terwijl Volt momenteel kan rekenen op 4 tot 8 zetels.

De kleine partijen zijn SGP en Forum voor Democratie met 2 tot 4 zetels, Denk met 1 tot 3 zetels en 50Plus, dat afgelopen weekend oud-Feyenoordvoorzitter Jorien van den Herik koos als landelijk voorzitter, met 0 tot 2 zetels. Bij1 van Sylvana Simons lijkt met slechts één zetel in gevaar te komen.

Het vertrouwen in het kabinet en de ministers blijft laag. Mensen zijn pessimistisch over de daadkracht en de coalitiepartijen blijven zetels verliezen. Toch denken steeds minder mensen dat Rutte IV binnenkort zal vallen. Uit een onderzoek van EenVandaag onder meer dan 22.000 leden van het Opiniepanel blijkt dit. Het kabinet is nu anderhalf jaar aan de macht en moet nog steeds grote problemen oplossen. Op veel gebieden lukt dat nog niet en daar ergeren mensen zich aan. ‘Schept alleen maar problemen’. Kiezers vinden massaal dat het kabinet niets positiefs heeft bereikt op thema’s als stikstof, asiel en wonen. Ook wat betreft de afhandeling van de toeslagenaffaire, waarvoor het vorige kabinet met dezelfde partijen is afgetreden, is er volgens een grote meerderheid nog weinig gedaan.

Grote brand op industrieterrein Rotterdam-West onder controle

In Rotterdam-West is vanochtend een grote brand uitgebroken in een werkplaats met houtopslag aan de Keileweg. Het gebouw is grotendeels verwoest, maar de brand is nu onder controle en er zijn geen gewonden.

Omwonenden hebben een NL-Alert ontvangen om uit de rook te blijven. Hoewel de rook afneemt, wordt geadviseerd ramen en deuren gesloten te houden. Naastgelegen panden zijn natgehouden om te voorkomen dat ze ook zouden branden, maar het gevaar daarvoor is nu geweken. Brandweerlieden uit Rotterdam, Vlaardingen en Schiedam waren aanwezig om te blussen. Verkeersroutes rondom het Marconiplein en de Havenstraat zijn afgesloten, maar er wordt gewerkt aan heropening ervan. De Keilewerf was een plek voor creatieve ondernemers zoals ontwerpers en meubelmakers. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

Illegaal pokertoernooi opgerold in Waddinxveen

Afgelopen zaterdagavond deden de politie, de gemeente Waddinxveen en de Kansspelautoriteit een inval in een verenigingsgebouw in Waddinxveen. Er waren signalen ontvangen dat er een illegale pokeravond zou plaatsvinden.

Dit bleek inderdaad het geval: een pokertoernooi met tientallen deelnemers was in volle gang toen het team aankwam. Dankzij de inval kon de politie de organisatoren achterhalen en als verdachten aanmerken. Er werden onder andere inzetten (een paar duizend euro) en pokerfiches in beslag genomen.

Ook de zware pokertafels zijn in beslag genomen. Alle deelnemers zijn als getuigen gehoord en er loopt verder onderzoek.

Ex-MAGA (70): 'gebruik mij niet voor politieke doelen, ik was gewoon schuldig'

Een zelfbenoemde 'ex-MAGA-oma' die veroordeeld is in verband met de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021 vroeg voormalig president Donald Trump om haar zaak niet te misbruiken voor politieke doeleinden. (MAGA- Make America Great Again)

De 77-jarige Trump herplaatste een bericht op Truth Social met de tekst: “Amerikaanse rechtvaardigheid: 69-jarige oma met kanker kreeg zwaardere straf omdat ze in het Amerikaanse Capitool liep dan Hunter Biden voor het delen van geheime documenten met buitenlandse regimes en omkopingsregelingen van meerdere miljoenen dollars.” En reageerde hierop met "Vreselijk!".

Pam Hemphill reageerde maandag op deze reactie via Twitter en schreef: “Alsjeblieft @realDonaldTrump, gebruik me nergens voor, ik ben geen slachtoffer van Jan 6, ik pleitte schuldig omdat ik schuldig was! #StopTheSpin ”.

Hemphill, nu 70, werd op 3 augustus 2021 gearresteerd en pleitte in januari schuldig aan onwettig paraderen, demonstreren of protesteren bij het Capitool. Ze werd op 24 mei 2022 veroordeeld tot 60 dagen gevangenisstraf met een proeftijd van drie jaar. Ze werd ook veroordeeld tot het betalen van $ 500 aan schadevergoeding. 

Aanklagers zeiden dat Hemphill haar mede-Trump-aanhangers aanmoedigde om naar Washington te gaan voor de 45e presidentsbijeenkomst 'Stop the Steal' waaruit de bestorming ontstond, en schreef op haar Facebook-pagina van 28 december 2020: "Het wordt geen FUN Trump-bijeenkomst die is gepland voor 6 januari, het is een oorlog! De strijd om Amerika is echt, kom opdagen. Ik wil je excuses niet horen! We hebben geen tweede kans, als er miljoenen en ik bedoel miljoenen komen, hebben we misschien een kans!"

Hemphill plaatste eerder een foto van zichzelf met een pistool met als onderschrift: “Gelukkig nieuwjaar! Op weg naar Washington DC op 6 januari!” Ze zegt nu dat de foto een grap was en dat het wapen een plastic replica was.

Op 4 maart bekritiseerde Hemphill de behandeling van de zaak van Hunter Biden door het ministerie van Justitie door te tweeten: “Laat dit bezinken - ik heb een misdrijf begaan omdat ik in het Capitool aanwezig was was, ben veroordeeld tot 60 dagen gevangenisstraf, had geen strafblad, doe niet aan middelenmisbruik en heb borstkanker; en de zoon van Biden loopt vrij rond!”

Hemphill vertelde The Daily Beast dat haar broer haar een vliegticket naar Washington had gekocht om haar op te vrolijken tijdens haar kankerbehandeling, en schreef haar acties op 6 januari toe aan een combinatie van opwinding en het effect van pijnstillers. Ze vloog de volgende dag terug naar Idaho.

"De FBI was heel goed voor me", zei ze. “Ze hebben gewoon hun werk gedaan." Hemphill diende haar 60 dagen uit in de federale gevangenis in Dublin, Californië, waar ze omringd was door 'kartelvrouwen' die 'Trump haten' vanwege zijn eerdere aanvallen op Mexicaanse immigranten. 

Toen Hemphill naar huis terugkeerde, probeerden familieleden haar ervan te overtuigen hoe ver ze was afgedwaald. “Ze vertelden me: 'Pam, je zit in een sekte. Daar moet je echt uit zien te komen... We geven echt om je, je zit vast in een sekte", vertelde ze.

Hemphill zei dat ze bereid was naar haar familie te luisteren, aangezien ze haar eigen bedenkingen had over Trump. "Ik vond het sowieso nooit leuk hoe hij met mensen praatte," zei ze. 'Hij is onbeleefd. Hij is erg gemeen tegen mensen.” 

Ondertussen hoorde Hemphill de verhalen aan van andere MAGA-deelnemers aan de bestorming over "al hun slachtofferschap, gaslighting". "En ik zei: 'Wacht, wacht, wacht. Jongens, de agenten waren aardig tegen me. Ik begrijp niet waar jullie het over hebben. Ik begon al hun leugens en verhalen in te zien." Uiteindelijk, zei Hemphill, kwam ze in april tot haar uiteindelijke realisatie. "Ik begon de verhalen tegen te spreken en te ontkrachten waardoor ze kwaad werden op mij en een lastercampagne tegen me begonnen," vertelde Hemphill. "Dat ik een federale agent was. Dat ik Antifa was. Gewoon dom gelul, van middelbare school niveau."

"Ik ben geen slachtoffer," benadrukte Hemphill. "Ik pleitte schuldig omdat ik schuldig was, punt. Ik bedoel, ik was op verboden terrein. Ik had een keuze, ik had weg kunnen gaan."

Trump zelf is nog niet vrijgesproken van de bestorming van het Capitool. Minstens vijf agenten van de geheime dienst hebben tegen hem getuigd voor een federale grand jury die nadenkt over mogelijke aanklachten tegen Trump over de rellen, volgens meerdere rapporten.

Ten minste 1.051 personen zijn aangeklaagd voor hun rol in de bestorming van het Capitool, volgens een telling van de Associated Press.

Ondertussen zal Hunter Biden naar verwachting schuld bekennen aan twee misdrijven voor het opzettelijk niet betalen van zijn federale inkomstenbelasting en een voorlopige ontheffingsbeschikking accepteren voor het illegaal bezitten van een vuurwapen terwijl hij verslaafd was aan drugs. Een hoorzitting over zijn zaak is vastgesteld voor 26 juli in de federale rechtbank van Wilmington, Del.

Europese Commissie presenteert wetsvoorstel voor digitale euro

De Europese Commissie wil vandaag haar wetsvoorstel voor de digitale euro presenteren. 

Het doel is dat consumenten de digitale euro als wettig betaalmiddel kunnen gebruiken, net als contant geld, creditcard of pinpas. De vice-president van de EU-commissie, Dombrovskis, en de vertegenwoordiger van de Europese Centrale Bank, Panetta, benadrukten dat contant geld ook in de toekomst belangrijk zal blijven. Volgens een gezamenlijk interview van Dombrovski en Panetta in verschillende kranten zouden de Commissie en de ECB er alles aan doen om ervoor te zorgen dat contant geld beschikbaar en geaccepteerd blijft in alle 20 lidstaten van de euro. Maar er is een tweede optie nodig: "Contant geld aanpassen aan het digitale tijdperk is de volgende logische stap op weg naar een echt digitale economie".

Of er daadwerkelijk een digitale versie van de Europese gemeenschappelijke munt komt, is nog niet beslist. Volgens eerdere informatie van de ECB zou dit op zijn vroegst in 2026 kunnen zijn. De besprekingen over de digitale euro zijn ook een reactie van de Europese Centrale Bank op cryptocurrencies zoals Bitcoin.

Parijs: rellen nadat politie jongeman (17) doodschoot

In een voorstad van Parijs zijn rellen uitgebroken nadat een politieagent een 17-jarige dood had geschoten.

De tiener werd 's ochtends tijdens een voertuigcontrole van dichtbij door een politieagent doodgeschoten toen hij plotseling wegreed. Volgens de omroep France Info is een onderzoek gestart en de politieman aangehouden op verdenking van doodslag. 

Volgens 'Le Parisien' gooiden demonstranten vuurwerk naar politieagenten voor een politiebureau in Nanterre en werden auto's in brand gestoken. Er werden barricades opgeworpen en brandweerlieden werden gehinderd bij hun werkzaamheden. De politie gebruikte traangas en rubberen kogels. Er waren ook ongeregeldheden in andere Parijse buitenwijken. Er zijn 15 mensen gearresteerd.

EU: akkoord datarecht, meer bescherming voor consumenten en bedrijven

Vertegenwoordigers van de EU-landen en het Europees Parlement zijn het eens geworden over een wet voor de omgang met consumenten- en bedrijfsgegevens.

De zogenaamde 'Datawet' is bedoeld om particulieren en bedrijven meer controle te geven over hun gegevens en deze te beschermen tegen ongeoorloofde toegang. De wet bepaalt onder meer dat gebruikers zelf bepalen hoe de gegevens van auto's of koelkasten via wifi mogen worden gebruikt. Grote cloudaanbieders zoals de Amerikaanse bedrijven Microsoft en Google zijn verplicht om illegale toegang tot data te voorkomen. In uitzonderlijke gevallen, zoals bij overstromingen of bosbranden, moeten autoriteiten toegang krijgen tot gegevens die eigendom zijn van de particuliere sector.

Het akkoord moet nu formeel worden bekrachtigd door het Europees Parlement en de Raad van lidstaten.

Vermogensverschil tussen huishoudens kleiner bij meetellen pensioenopbouw

Huishoudens in Nederland hadden in 2021 gemiddeld 152 duizend aan pensioenvermogen. Het vermogen zonder pensioen bedroeg gemiddeld 261 duizend euro. Het pensioenvermogen maakt dus 37 procent uit van het vermogen. Het meetellen van pensioenvermogens vermindert de vermogensongelijkheid tussen huishoudens. Dat blijkt uit CBS-analyses op pensioenvermogens van huishoudens in Nederland.

Pensioenvermogen dat is opgebouwd via pensioenfondsen telt niet mee in reguliere statistieken over het vermogen van huishoudens. Dat is omdat mensen hun pensioenvermogen niet direct in handen hebben en het ook niet aan iemand anders kunnen geven. 

Vergeleken met 2011 is het gemiddeld vermogen zonder pensioen gestegen, vooral door de stijging van de huizenprijzen na 2014. Het gemiddelde pensioenvermogen is in die tijd niet toegenomen. Dat komt vooral doordat pensioenvermogens niet of beperkt geïndexeerd werden. 

Grote verschuivingen door pensioenvermogen
Als het pensioenvermogen niet meetelt, hadden bijna 4 op de 10 huishoudens minder dan 25 duizend euro aan vermogen in 2021. Telt het pensioenvermogen wel mee, dan ging het om ruim 2 op de 10. Voor een deel bestaat de groep uit huishoudens die (nog) geen pensioenvermogen hebben (10 procent van alle huishoudens). Ook aan de bovenkant waren er grote verschuivingen. Zonder pensioenvermogen had ruim 1 op de 10 huishoudens een vermogen van meer dan een half miljoen euro. Met pensioenvermogen was dat een kwart van de huishoudens.

Meeste pensioenvermogen bij 55- tot 75-jarigen
Pensioen wordt opgebouwd tijdens het werkzame leven. Huishoudens met een hoofdkostwinner van 55 tot 75 jaar hadden in 2021 met gemiddeld 276 duizend euro het meeste pensioenvermogen. Bij hen maakt het pensioenvermogen 43 procent van het gehele vermogen uit. In jongere en oudere leeftijdsgroepen is dat minder. Zo ging het bij 25- tot 35-jarigen en ook bij 75- tot 85-jarigen om een kwart van het vermogen. De jongere generaties moeten hun pensioen nog verder opbouwen. In de oudere generaties speelt mee dat vrouwen minder pensioen hebben opgebouwd. Dat komt doordat zij nooit betaald werk hebben gedaan of in deeltijd hebben gewerkt. Ook hebben de oudste generaties hun pensioen al voor een groot deel opgebruikt.

Pensioenvermogen verlaagt vermogensongelijkheid
De ongelijkheid in vermogen tussen huishoudens is kleiner als het pensioenvermogen meetelt. Zonder pensioenvermogen had de 10 procent meest vermogende huishoudens in 2021 59 procent van het totale vermogen. Mét pensioenvermogens was dat minder dan de helft, namelijk 48 procent.

De ongelijkheid kan met de Gini-coëfficiënt uitgedrukt worden in één getal, dat ligt tussen 0 en 1. Een coëfficiënt van 0 betekent dat ieder huishouden evenveel vermogen heeft, met een coëfficiënt van 1 heeft één huishouden alles. In 2021 was de Gini-coëfficiënt van het vermogen exclusief pensioen 0,74. Inclusief pensioenvermogen is dat bijna 0,10 lager. Veel huishoudens met weinig of geen vermogen hebben wel pensioenvermogen. Bij de meer vermogende huishoudens is het totale vermogen uiteraard ook hoger als pensioen meetelt, maar het verschil tussen huishoudens aan de onderkant en de bovenkant wordt in verhouding kleiner door het pensioenvermogen.

FOK! Wat een weer: hoe later, hoe droger

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goede morgen!

In het noorden en oosten valt mometeel lichte regen, deze trekt weg naar het zuidoosten bij een temeratuur van zo'n 15 graden en een zwak tot matige wind uit het zuiden. Vanmiddag regent het nog in het noorde en oosten maar wordt het geleidelijk droog. In het zuidwesten breekt de zon door en wordt het zo'n 24 graden, het noordoosten blijft steken op 21 graden.

Vanavond hebben opklaringen de overhand en lijkt het overal droog te blijven, wind is er vrijwel niet. In de nacht naar donderdag trekken er in het noorden buien over. De minima liggen rond de 16 graden. De komende dagen is het wisselvallig, op vrijdag wordt de meeste regen verwacht, zaterdag wordt fris met maxima van 18 graden. Daarna meer zon en temperaturen rond de 24 graden.

Tot morgen!

 Een rondje door de Winterswijkse bossen (Foto: Anouk)
Een rondje door de Winterswijkse bossen (Foto: Anouk)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          

Random Pics van de Dag #973

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
special
Random Pics van de Dag #1264
©FOK.nl e.a.