Vijf gametips voor de maand februari

3. Metro: Exodus

Het is alweer zes jaar geleden dat de laatste Metro-game, Metro: Last Light op de markt kwam. In 2014 verscheen nog een voortreffelijke remaster van zowel 2033 als Last Light, maar vanaf 15 februari kunnen we weer met een volledig nieuw deel aan de slag, Metro: Exodus.

Exodus is een vervolg op de twee vorige delen en speelt zich af in een post-apocalyptisch Rusland in het jaar 2036. De speler krijgt het weer flink voor zijn kiezen met alle gemuteerde schepsels en ruige terreinen die de game rijk is. Metro: Exodus bevat nog steeds lineaire levels, maar is voor een groot deel open-wereld geworden, dit in tegenstelling tot zijn voorgangers. Ook is er volgens ontwikkelaar 4A Games meer ruimte voor stealth gameplay en is het survival-element weer volop aanwezig. Wat we uit de vele gameplaybeelden die tot nu toe zijn uitgebracht in ieder geval kunnen opmaken is dat de game er zeer goed uitziet en dat het onheilspellende sfeertje uit eerdere delen weer goed te voelen is.

Er is aardig wat commotie ontstaan rondom de release van Metro: Exodus. Onlangs maakten uitgevers Deep Silver en Epic Games bekend dat de vonkelnieuwe Metro-game het eerste jaar na release alleen speelbaar zal zijn via Epics Game Launcher en dus pas in februari 2020 (weer) op Steam verschijnt. Mensen die de game eerder al via Steam hadden ge-preordered kunnen hun exemplaar wel gewoon op dat platform blijven spelen. Metro: Exodus verschijnt op 15 februari voor pc, Xbox One en PlayStation 4.