FOK!filmblik: Wassap Niggah?

Op FOK!film kan je elke dag het laatste filmnieuws, de meest verse roddels over filmsterren en ander aanverwant filmnieuws lezen. Een beetje filmgek heeft echter ook interesse voor films uit het verleden. In FOK!filmblik neemt dekatophetspek u mee naar de donkerste uithoeken van de filmgeschiedenis, op zoek naar verborgen cineastische pareltjes van weleer.

The Black Gestapo

Kort geleden ontstond er nogal ophef over de nieuwste film van Quentin Tarantino. Niemand minder dan de wereldberoemde regisseur Spike Lee liet weten er niet over te peinzen om naar deze film toe te gaan want - tromgeroffel - "Slavernij is niet een Sergio Leone spaghettiwestern!" Eh? Spike Lee? Is dat niet die man die ooit die leuke film Do the Right Thing maakte om daarna alleen nog met drammerige politiek correcte meuk op de proppen te komen, waar alleen Prius- of Lelijk Eend-rijdende mensen met moeilijke brillen en ribfluwelen broeken besmuikt om kunnen lachen? Waar we de meeste filmliefhebbers met alle gemak tien films kunnen laten noemen met een Tarantino-connectie, blijven de meesten bij het vragen naar Spike Lee-titels haken bij een stuk of vier films. Wat op zich al heel wat over de populariteit van de personen in kwestie zegt.

Spike Lee zegt dat Django Unchained een belediging is voor zijn voorvaderen. Via het medium Twitter liet de regisseur weten: "Amerikaanse slavernij was geen spaghettiwestern van Sergio Leone. Het was een holocaust. Mijn voorvaderen zijn slaven. Gestolen uit Afrika. Ik zal hen eren." Lee had al woest op de bioscoopstoel zitten te wippen bij de voorstelling van Jackie Brown, een film waarin Tarantino volgens hem ook veel te vaak het woord 'nigger' had gebruikt. Goed, de hoofdrollen werden dan wel gespeeld door de 'gekleurde' Hollywoodhelden Pam Grier en Samuel L. Jackson, maar daar ging het Lee niet om. De film was gemaakt door een blanke en dan is het n-woord opeens taboe. Er zijn duizenden hiphop artiesten die het n-woord te pas en te onpas gebruiken maar zo gauw een blanda het woord in de mond neemt is het opeens een vloek? Tarantino had daar wel een antwoord op.

En waar één Spike Lee over de dam is volgen de nobodies. Had u bijvoorbeeld ooit gehoord van ene Katt Williams? De man die ooit zijn ouders vertelde dat hij in de voetsporen van zijn idolen zoals Bill Cosby, Darnell Allen en Richard Pryor wilde treden door een komiek te worden. Dat kwam neer op een aantal weinig tot nikszeggende rolletjes in onbekende series waarin Williams dan ook nog voornamelijk als pooier te zien is, om maar weer eens een vooroordeel aan te zwengelen. In een gesprek met TMZ zegt de Katt met de losse handjes: "Maar ik heb het nagevraagd bij alle negers wereldwijd, en niemand weet waar hij de toestemming vandaan haalt. Ik hoop niet bij Samuel L. Jackson of Jamie Foxx, want die zijn er niet om hem te helpen als ik hem tegenkom." Nu kent uw columist ook een aantal negers en bij navraag bleken geen van deze personen ooit van Katt Williams te hebben gehoord. Dus hoe bedoelt hij 'Alle negers wereldwijd'? Door dit soort geneuzel durven sommige presentators niet eens meer een fatsoenlijke vraag te stellen aan bijvoorbeeld Samuel L. Jackson!

Om toch nog een filmische draai aan het verhaal te geven volgen hier nog een cineastisch pareltje uit het verleden die mensen als Katt Williams of Spike Lee, als ze naar hun lokale dvd-boer gaan, beter kunnen negeren.


The Black Gestapo (1975)

Briljante blaxploitationfilm uit de koker van Lee Frost en Wes Bishop. Frost en Bishop waren ook de schrijvers van klassiekers als The Thing With Two Heads, Policewomen, Chain Gang Women en Dixie Dynamite. In de film draait het om een groep (zwarte) mannen die de corruptie en criminaliteit in hun wijk meer dan beu zijn en daarom The Peoples Army oprichten. De groep wordt gestuurd door een tweetal leiders en daar begint het gedonder dan ook een beetje mee. Zo is er Generaal Ahmed (Rod Perry) die zich gedraagt als een soort van Martin Luther King en dan is er Kolonel Kojah (Charles H. Robinson) die Malcolm X meer als zijn rolmodel ziet. Uiteraard zijn de overwegend blanke criminelen het niet eens met de acties van de zwarte burgerwacht en als een zwarte vrouw inelkaar geslagen wordt en daarna ook nog eens verkracht, is voor Kojah de maat vol. Er volgt bloedige wraak! Maar dan staan opeens de vroegere leiders van The Peoples Army tegenover elkaar als rivalen.

Bij de term blaxploitation denken veel mensen aan films als Superfly, Shaft of Cleopatra Jones. The Black Gestapo gaat echter verder waar voornoemde films niet durven te gaan. In de lowbudgetfilm van Frost, die ook verscheen onder de titels Black Enforcers en Ghetto Warriors laat de regisseur de hoodrolspelers rondlopen in uniformen die behoorlijk aan de zwartgelaarsde SS-troepen van weleer doen denken. In de zeventiger jaren hoefde alles gelukkig niet politiek correct te zijn. De film is overigens een stuk minder gewelddadig dan de titel doet vermoeden, al zit er wel een smakelijke castratie in verwerkt. De film kent ook zeer fijne dialogen en ook aan de liefhebbers van vrouwelijk schoon - lees: er komen veel tieten in beeld - wordt goed gedacht. In 2007 is er een zogenaamde Grindhouse-versie van de dvd uitgebracht met als bonus de bikerfilm The Black 6. Deze is absoluut aan te raden en wellicht via het wereldwijde web nog wel ergens voor weinig geld te vinden.

Veel kijkplezier en alvast tot de volgende FOK!filmblik. En zeg nou eens eerlijk, naar wie gaat jullie voorkeur uit: Quentin Tarantino of Spike Lee?