Samenwerking LSVb en FOK!

LSVb banner

Wij zijn erg blij jullie te mogen berichten dat vanaf dinsdag 29 mei 2012 FOK! en de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) zullen gaan samenwerken. In het forum School en Studie zullen zij een eigen vraagbaak-topic bemannen. In dit topic zullen zij proberen zoveel mogelijk helderheid te verschaffen in de vraagstukken waar studenten en toekomstig studenten mee zitten. 

Vorig jaar viel er een spreekwoordelijke bom op studerend Nederland: het kabinet, onder leiding van Halbe Zijlstra, was voornemens een zogenaamde langstudeerdersboete in te voeren, met terugwerkende kracht nog wel. Dit zou inhouden dat mensen die meer dan een jaar langer over hun opleiding doen, per jaar dat ze er dán nog langer over doen 3000 euro bovenop het wettelijk collegegeld zouden moeten betalen. Deze maatregel, plus nog enkele anderen zoals het aanscherpen van de studiefinancieringstijd en het landelijk reisproduct, zorgden voor veel commotie. Zoveel commotie dat er landelijk protesten werden georganiseerd in de studentensteden. Gisteren was er dan eindelijk de rechtszaak waarin vooral de langstudeerdersboete met terugwerkende kracht werd aangevochten. Een uitspraak is er nog niet; die zal eind juli volgen. Maar studerend Nederland blijft hoop houden. 

Mede dankzij de LSVb, die samen met ISO en het LKvV de Staat voor de rechter heeft gedaagd, zijn de laatste woorden nog niet gezegd over de op handen zijnde bezuinigingen. En onder die laatste woorden zijn vele vragen over specifieke gevallen: "Wanneer krijg ik nou te maken met die langstudeerdersboete?", "Als ik eerst ben begonnen met een driejarige hbo opleiding en daarna overstap naar een vierjarige wo opleiding, loop ik dan 'gevaar'?" en "Hoe zit het met de hbo-p route en schakeltrajecten tussen hbo Bachelors en wo Masters?". Deze vragen en meer zal de LSVb voor jullie gaan proberen te beantwoorden in de hoop (toekomstig) studenten beter voor te bereiden op de eventuele veranderingen die de overheidsbezuinigingen met zich meebrengen. 

Uiteraard zijn er meer dingen die studenten en de LSVb bezig houden dan deze actuele zaken rondom de bezuinigingen. Zo kun je bij de LSVb terecht voor juridische vragen over bijvoorbeeld bezwaarschriften over uitspraken van je examencommissie, maar ook voor advies over studentenverzekeringen en trainingen voor bijvoorbeeld jouw opleidingscommissie, bestuur of facultaire studentenraad. 

FOK! heeft er, net als de LSVb, heel veel zin in en hoopt dat (toekomstig) studenten, ouders en andere geïnteresseerden dan ook gebruik zullen maken van deze unieke samenwerkingsovereenkomst tussen één van de grootste fora van Nederland en de grootste spreekbuis van studerend Nederland.