Foto's: Royal Republic in 013

Tekst en foto's: Erik van 't Hof

Net als Royal Republic reisde ik 4 februari voor het eerst af naar 013. Royal Republic is in Nederland nog niet echt bij het grote publiek bekend en ik schrok toen ik bij 013 aan kwam. Er stond inmiddels een dikke rij te wachten voor de deur van de Tilburgse poptempel. Maar er klopte iets niet voor mijn gevoel. De rij bestond niet echt uit rockende mensen. Ik kon me niet voorstellen dat de mensen in de rij, echt voor Royal Republic stond te wachten. Ik besloot om mijn agenda en die van 013 ook maar eens te checken en wat bleek: ze stonden voor Gordon en zijn vrienden te wachten, die in de grote zaal ging optreden. De stress gleed van mijn rug. en op dat moment ging de kassa open voor Royal Republic en de vrienden van Kinkobra.
 
Het voorprogramma was al top, al vond ik de frontman van Kinkobra wat zenuwachtig overkomen. Kinkobra speelde naast stevige rocknummers ook wat rustige nummers en ik had het gevoel dat de frontman daar niet echt een houding aan kon geven. Hij bewoog erg extreem met zijn armen en ging met zijn voeten op meegenomen blokken staan. Draaide en zwaaide over het podium terwijl het toch best rustige muziek was, wat fijn was om aan te horen. Toch kwamen de drukke bewegingen pas goed naar voren bij de stevigere rocknummers. Ze wisten de zaal goed voor te verwarmen.

 
Toen de oven (de kleine zaal van 013) echt op temperatuur was, sprongen de mannen van Royal Republic het podium op.
Royal Republic is Zweeds voor luid, energiek en rock ‘n’roll. Sinds de oprichting eind 2007 is het hard gegaan met de band uit het Zweedse Malmö. Na de nummer 1 hit in eigen land zijn de bandleden er helemaal klaar voor om de rest van Europa te veroveren. En laat dat nou gelukt zijn in 013. Echt als deze band niet op een festival als Pinkpop, Lowlands, of de Zwarte Cross staat dan eet ik mijn schoen op. Bij wijze van spreke dan.
 

Het doet mij een beetje denken aan de mannen van Danko Jones, maar dan leuker, wat vrolijker misschien, maar zeker niet minder ruig. Ze gaven toe dat ze wat weinig muziek hadden en om dat op te lossen vond de frontman het leuk om met het publiek te keuvelen. Hij vond dat er knappe mensen in de zaal waren en kreeg die knappe mensen zelf zo gek om bewegingen na te doen. En iedereen, maar dan ook iedereen deed daar aan mee. Hij kreeg de zaal zelfs zo gek om iedereen te laten zitten.
 
Wat mij op viel was dat er voor Gordon vooral huisvrouwen in de rij stonden. Langs het podium van Royal Republic stond echter een blik vol kleine meiden. Volgens de meiden zelf was je klein als je onder de 170 cm was. Balen dat ik net 175 was, maar kon gelukkig over de hoofden mooie foto's maken. Royal Republic zal zeker terug komen in holland, daar ben ik van overtuigd en denk dat ze het zelf ook graag willen, want ze straalden echt plezier uit. Ze zijn wat mij betreft zeker welkom.

Kinkobra





Royal Republic













Tekst en foto's: Erik van 't Hof