Pet Sematary

Bijna ieder kalenderjaar vliegt er wel een verfilming van een boek van Stephen King de bioscoopzalen in. Dit is mogelijk door het haast onmogelijk hoge schrijftempo van de beste man. De boeken en de verfilmingen ervan zijn razend populair. Inmiddels is ieder boek langzaam toe aan een tweede verfilming lijkt het. Na het succes van It is het nu de beurt aan een tweede verfilming van Pet Sematary.

We pakken de draad op als de familie Creed verhuist naar een landgoed in het kleine plaatsje Ludlow. Al snel ontdekken ze dat een huisdieren begraafplaats op hun landgoed ligt. Nu is dit landgoed ontzettend groot, dus verder weinig aan de hand. Wanneer huiskat Church echter wordt doodgereden, toont buurman Jud (John Lithgow) de ongelooflijke krachten en geheimen van deze geheimzinnige begraafplaats. Dit bezoek zet een kettingreactie in gang die de wereld van de familie Creed definitief zal doen veranderen.

Pet Sematary in het moeras

Laat er geen twijfel over bestaan: dit is een horror. Een aantal van de meest diepgewortelde angsten van de mens komt aan bod. Dat maakt de film, naast gewoon eng, ook beklemmend. Je hoeft geen genie te zijn om de plot van de film te ontfutselen (hoewel de trailer al best veel prijsgaf) en dat is eigenlijk het enige jammere van deze film. De sfeer die in het eerste uur van de film wordt weggezet is namelijk heerlijk. Beangstigend, gevreesd voor wat er nog komen gaat. Echter, zodra deze reeks van gebeurtenissen eenmaal echt losgaat is de film al zo goed als klaar. Een goede horror getuigt van een vreselijk einde waar nog meer achter schuil gaat, maar bij deze film eindigt het op het punt waar je al die tijd al op zit te wachten. Dat maakt dat de film weinig verrassend is.

Pet Sematary lekker eten

Gelukkig wordt de film ijzersterk gedragen door de cast. Jason Clarke is erg goed als Dr Louis Creed, die als de ongelovige vader probeert de familie op de been te houden. Clarke heeft de opdracht om de film te dragen en slaagt daarin met verve. Het personage maakt nogal wat mee en de evolutie hiervan wordt overtuigend gebracht. Het is ook onmogelijk om Jeté Laurence als de 9-jarige dochter Ellie niet te noemen. Ze is nog jong maar groeit in de film uit tot een scène-steler.

Al met al is Pet Sematary een degelijke horrorfilm met wat gore, een paar beangstigende momenten en een beklemmende sfeer. De cast weer de karakters goed te dragen waardoor je als kijker de bijna volle 2 uur overtuigend wordt meegenomen in dit verhaal van Stephen King.