Bluboo X6, 5.5" 4G Chinaphone met vingerafdruksensor voor $119,99

Software

 

De Bluboo X6 komt met weinig bloatware. Er is standaard een paar (handige) apps meegeleverd in de software maar geen overbodige of nutteloze apps zoals je bij andere toestellen wel eens tegenkomt.

(Foto: RobertNL)

(Foto: RobertNL)

De standaard meegeleverde apps wil ik nog wel even kort benoemen. Allereerst hebben we de theme/launcher. Deze heeft een paar standaardthema's waar je uit kan kiezen. Deze thema-app voelt helaas wel een beetje als bloatware door de geïntegreerde (Chinese) winkel.

Verder vinden we op het toestel de direct-app. Deze app maakt 'handige' functies mogelijk, zoals het direct bellen naar een contact op het scherm als je het toestel naar je oor brengt. Dit werkt allemaal wel redelijk, al gebruik ik dit zelf niet, ik acht de kans dat je ongewenst mensen belt of het scherm laat scrollen te hoog.

De smartwake-app is een app die het scherm aanzet en vervolgens een actie uitvoert als je een bepaalde handeling op het scherm uitvoert. Zelf heb ik deze functie aanstaan, maar alleen voor de 'double- tap to wake'. Wel meldt de app dat deze functie voor extra verbruik zorgt.

(Foto: RobertNL)

Naast deze apps staat ook de permissions-app op het toestel, deze was beschikbaar in Android 4.4 maar was verstopt door Google. MTK toestellen hebben deze optie standaard beschikbaar. Verder vinden we natuurlijk een back-up-mogelijkheid, FM-radio en video-apps. Deze werken allemaal naar behoren en zijn (vrijwel) stock Android.

Daarnaast vinden we op het toestel de vingerafdruk-app. Deze app is voor de vingerafdruksensor. De app ziet er wellicht wat simpel uit.

(Foto: RobertNL)

(Foto: RobertNL)De scanner werkt in de praktijk goed. Zowel mijn duim als wijsvinger had ik gekoppeld aan het unlocken van de telefoon en meestal reageerde de sensor direct. Daardoor is het niet alleen zomaar een gimmick, maar ook iets dat je in de praktijk echt gebruikt.

Naast het unlocken kan je ook nog een andere app koppelen die dan start.

De software op het toestel loopt over het algemeen wel soepel. Hier en daar heb ik helaas wel een hapering opgemerkt. Wellicht kan dit met een firmware-update nog opgelost worden. Tevens moet ik hier wel bij vermelden dat het toestel met maar 1 GB RAM wordt geleverd en ik de haperingen ook vooral tegenkwam als ik veel (diverse) apps open had.

Uiteindelijk is de beperkte hoeveelheid RAM bij een beperkte hoeveelheid apps niet een groot probleem, op dagen dat ik minder apps open had heb ik dan ook weinig tot geen vertragingen of onverwacht sluitende apps gehad.

In dagelijks gebruik heb ik geen last gehad van de skin of toevoegingen van Bluboo. Ik heb er ook minimaal gebruik van gemaakt. Wel zou ik een andere launcher installeren en de huidige uitschakelen. Dit zodat je het meer naar eigen wens kunt aanpassen.