De Marathon

De Marathon is een film vol humor in combinatie met indrukwekkend drama. De autogarage van vier klaverjassende, rokende en bierdrinkende automonteurs dreigt failliet te gaan. De vrienden zijn Gerard (Stefan de Walle), Leo (Martin van Waardenberg), Kees (Frank Lammers) en Nico (Marcel Hensema). Zij worden bijgestaan door Youssoef (Mimoun Oaïssa). Het ‘geniale’ idee om gesponsord de marathon van Rotterdam te lopen blijkt de enige oplossing. Voorwaarde van de sponsordeal; het halen van de eindstreep. Maar het trainen valt deze levensgenieters zwaar en verandert relaties, verhoudingen en zelfs hun toekomst. Zijn alle inspanningen het waard nu er meer op het spel blijkt te staan dan alleen het halen van de finish?

Filmposter De Marathon

Het antwoord op deze vraag is volmondig “Ja”. Het is niet te geloven dat acteurs Martin van Waardenberg en Gerard Meuldijk tien jaar met dit script hebben moeten leuren voor het werd verfilmd. Producent Reinout Oerlemans en debuterend regisseur Diederick Koopal zagen er brood in en zo levert Eyeworks een vijfde speelfilm. De beide heren doopten het project “The Full Monty meets Rocky” en daar is geen woord van gelogen. Al wil dit zeker niet zeggen dat Koopal lekker aan het kopiëren is geslagen. Van Waardenberg en Meuldijk hebben namelijk een script afgeleverd dat op zichzelf staat, vol humor en drama.

Het loopt zo op het eerste oog nog best goed met garage Groteboer van de zachtaardige, joviale en naïeve Gerard. Met Nico, Leo en Kees klaverjast hij graag terwijl de Egyptische en gehandicapte hulpkracht Youssoef zich het meest uit moet sloven in de werkplaats. Na al dat harde werken pakken de onafscheidelijke vrienden met veel genoegen nog een biertje, vette hap of een moorkop. Dat het  slecht gaat met het bedrijf, wordt duidelijk als Nico een kist vol onbetaalde belastingaanslagen vindt. Gerard heeft met zijn kameraden nog een half jaar om een kleine veertigduizend euro bij elkaar te sprokkelen. Als Youssoef zijn verleden als atleet uit de doeken doet, komen de vier ‘oudjes’ op het geniale idee om de marathon van Rotterdam te lopen, gesponsord en wel. Dit blijkt makkelijker gezegd dan gedaan, zelfs Herman den Blijker wordt in zijn Las Palmas vereerd met een bezoek. Uiteindelijk sluit Gerard een verbazingwekkende deal met de oom van Youssoef (Mahjoub Benmassa). Gesteund door de oom begint het kwartet aan de hachelijke klus die de marathon heet. Ondertussen houdt Gerard nog een ander groot geheim voor zich. Waar hij vooral zijn lieve vrouw (Ariane Schluter) en dwarse zoon (Martijn Lakemeier) niet mee wil belasten. Maar ook de andere drie mannen zijn niet gevrijwaard van privéproblemen.

Herman den Blijker in De Marathon

Zo is Leo getrouwd met een veel jongere pornoactrice/prostituee (Georgina Verbaan) en zorgt hij voor een zoon die zeker niet van hem is. Voelt Nico zich eenzaam in het huis van zijn moeder na haar overlijden en gaat daarom op zoek naar zijn identiteit en als laatste zit Kees onder de plak bij zijn fanatiek christelijke vrouw (Cynthia Abma). Voor haar keuze is een hartverscheurde verklaring.

Deze zijplotjes zijn niet afleidend. Ze laten je eerder toe om je als bioscoopbezoeker in- en mee te leven met de boezemvrienden. Echter is het wel slim gekozen dat het verhaal van Gerard de boventoon voert. Stefan de Walle is namelijk de ster tussen de vele Nederlandse filmsterren in deze cast. Hij maakt diepe indruk door alle emoties op het palet met klasse en finesse te laten zien, wat een genot is om naar te kijken.

Bovendien waakt Koopal ervoor dat het sentiment nooit te veel wordt. Er wordt altijd op tijd plaats gemaakt voor platte Rotterdamse humor en de ongezouten meningen van de heren. Het aandoen van Amsterdam bijvoorbeeld, voor de marathon aldaar is zonder overdrijven hilarisch te noemen.

De Marathon: Rondvaartboot

De Rotterdammers hebben het hart op de goede plaats evenals hun scherpe tong. Wat De Marathon een film maakt met een schaterlach en een oprechte traan. Door de prettige samenwerking van de cast is dit komische drama een pareltje. In de film zijn er nog leuke bijrollen voor Loes Luca, Annet Malherbe, John Buijsman, Dragan Bakema, Nanette Drazic, Gerard Meuldijk, Maxim Hartman en Manuel Broekman.

Ga deze film zien. Een teleurstelling is bijna niet mogelijk. Je zal heel anders tegen Stefan de Walle aan gaan kijken. Met deze rol ontdoet hij zich en plein public van de stempel die Kees Flodder op hem heeft gedrukt. In december haalt deze acteur ook weer vrolijk zijn mijter en tabberd uit de kast om Sinterklaas te gaan vertolken. Een groter contrast met Gerard Groteboer bestaat haast niet. Maar dat is nou de liefde voor het vak.