Interview: Cold War Kids

Op 24 januari van het volgende jaar komt de 3e studioplaat, Mine Is Yours, van de Amerikaanse Cold War Kids uit. Twee van de vier groepsleden, zanger Nathan en gitarist Matt, waren in Nederland voor promotie van het bovengenoemde album. FOK! sprak met de heren in het Amsterdamse Vondelhotel.

 

CWK

 

Hoe is jullie nieuwe cd, Mine Is Yours, tot stand gekomen?

 

Nathan: Toen we klaar waren met ons laatste album, Loyalty to Loyalty, hebben we eens goed nagedacht. Onze vorige platen hebben we heel snel opgenomen, heel spontaan. Dat wilden we niet meer. We wilden een plaat maken waar over na was gedacht, waar we tijd in hadden gestoken. En dat hebben we gedaan: we zijn twee maanden de studio ingedoken, hebben toen een pauze genomen waarin we alle teksten schreven en zijn toen terug de studio ingegaan om de nummers af te maken. Dit keer vonden we de eerste opname niet per definitie goed, zoals in het verleden. We bleven doorgaan totdat het goed was.

 

Jullie hebben een keer gezegd dat jullie een bloedhekel hebben aan studio’s. Wat is er veranderd?

 

Matt: Een studio voelde voor ons altijd heel ongemakkelijk aan, alsof er iets niet klopte. Dat komt denk ik doordat we een echte live-band zijn. We hadden al zo vaak opgetreden dat we daar vertrouwd mee waren, op het podium gebeurde het voor ons. Niet in een studio. We wisten niet hoe je in een studio dezelfde intensiteit bereikt als op een podium.

 

Heeft Jacquire King [producer van het nieuwe album en o.a. van Modest Mouse, Kings of Leon & Norah Jones] jullie dat geleerd?

 

Matt: King heeft daar zeker een aandeel in gehad. In het begin was hij niet erg spraakzaam, zo gefocust was hij elke dag. Hij probeerde te leren hoe wij als bandleden met elkaar omgingen, hoe onze muziek tot stand komt, zodat hij daarop kon inspelen. Ik denk dat hij als het ware onze taal heeft geleerd. Wat King heeft gedaan is ons onze gang laten gaan. Hij heeft geen specifiek geluid, geen eigen stempel, maar hij brengt het beste in ons naar boven. Dat hoor je ook terug bij de andere platen die hij heeft geproduceerd.

 

Nathan: Ik vond het erg fijn om met King te werken. Een van de dingen die hij deed was bij een van de nieuwe nummers, die bijna af was. Maar er miste nog iets. In plaats van ons te vertellen wat er dan mistte, bedacht hij manieren voor ons om er zelf achter te komen. “Play like your hair is on fire, that’ll work!”. En wat denk je, het werkte nog echt ook..

 

Jullie nieuwe album klinkt alsof jullie wat van de ‘intensiteit’ waar jullie om bekendstaan hebben geruild voor een meer pop-achtig geluid. Iets ‘normaler’ dan dat we jullie kennen. Was dit expres?

 

Nathan: Ik denk het wel.. Kijk naar bands als U2 of REM rond hun derde of vierde album, die zijn ook op zoek gegaan naar creatieve uitdagingen. Naar voor hun onbekend territorium. Dat hebben wij ook gedaan: we hebben onze sound gepolijst, zonder al onze karakteristieken te verliezen. Ik denk dat we gewoon zijn gegroeid!

 


Cold War Kids - Louder Than Ever, van het nieuwe album Mine is Yours

 

Het eerste woord dat mij te binnen schoot toen ik jullie album hoorde was ‘episch’. Zowel de zang als de instrumenten klinken ontzettend gedetailleerd en diep. Hoe is dat gekomen?

 

Nathan: Ik denk dat we daar stiekem al jaren naar op zoek zijn, zo’n epische sound. Een dramatische sound, laat ik het zo zeggen. Al onze nummers zijn qua teksten bijvoorbeeld altijd al ‘groot’ geweest, als in teksten over onderwerpen die echt ergens over gaan. Ik denk dat Mine Is Yours ons eerste album is dat daar ook in het geluid niet voor onder doet.

 

Jullie beginnen over een paar dagen aan jullie Amerikaanse tour, deze zomer volgt Europa. Is er een kans dat jullie op Nederlandse festivals te bewonderen zijn?

 

Matt: Absoluut, we waren sowieso al van plan om deze zomer wat festivals te gaan doen, dus het zou zo maar kunnen!

 

De nieuwe plaat staat vol positieve nummers die goed meezingbaar zijn, ideaal toch voor festivals?

 

Matt: Zeker, ik ben benieuwd hoe dat gaat klinken! Leuk ook dat je is opgevallen dat de nummers over het algemeen veel positiever zijn dan die van onze vorige platen. Op deze plaat wilden we heel graag een andere kant van onszelf laten zien: waar op vorige platen de teksten soms wat duister waren, wilden we nu laten zien dat duister niet alles is. We hebben in het verleden niet genoeg laten zien wie we zelf zijn, wat onze invloeden zijn, etc.

 

Nathan, heeft dat positieve aspect misschien iets te maken met het feit dat je getrouwd bent het afgelopen jaar?

 

Nathan: Misschien wel ja. Maar ik denk dat het voornamelijk komt doordat we alle vier op een bepaald punt zijn gekomen in onze levens. Na onze laatste tour hebben we een jaartje niets gedaan. Onze vrienden bezocht. Nagedacht. Ik ben getrouwd zelfs! 

 

Matt: We zijn eindelijk volwassen geworden..!

 

Het nieuwe album van de Cold War Kids, Mine Is Yours, is vanaf 24 januari verkrijgbaar.