review
CD: Bløf - Umoja

Bijna vier jaar geleden, tijdens een optreden van Bløf in de ArenA, gooide een medewerker van Plan Nederland een briefje op het podium. Het bleek een uitnodiging te zijn om een aantal waterprojecten in Kenia te bezoeken. Zanger Paskal Jakobsen en zijn bandleden hapten toe. Zo werd de allereerste basis gelegd voor wat zou gaan uitmonden in een muzikale ontdekkingsreis langs dertien landen, en ontmoetingen met talloze uitheemse gastmuzikanten.
Nu is het resultaat daar: Umoja, Swahili voor: 'Eenheid, saamhorigheid en eenwording'.
Het magnum opus van Bløf, of wereldmuziek-light?
Dat Bløf uit Zeeland komt was uit hun eerdere werk al wel duidelijk. Niet alleen door de talloze verwijzingen naar de kust, de zee en het zilte nat zijn de teksten van bassist Peter Slager te herkennen uit duizenden; de neerlandicus strooit ook op Umoja weer kwistig met paradoxen als:

De teksten verliezen ondanks alle goede bedoelingen vaak hun zeggingskracht, maar puur muzikaal gezien hoef je van deze Watermakers ook geen heldendaden te verwachten. Juist in de eenvoud toont zich de meester. Bløf tracht op Umoja met uitheemse arrangementen soms het gebrek aan échte melodieën te compenseren, maar dan nóg spelen de Zeeuwen zuunig en op zeker. Zo worden de Kodo-drummers uit Japan op de eerste single Aanzoek zonder ringen dermate weggemixt dat de muzikale wereldreis van Bløf net zo goed bij het Japanse restaurant te Middelburg had kunnen stoppen. Niettemin zijn er voor Umoja vele Vreemde wegen bewandeld, en vooral gevlogen. Van de vele credits in het uitgebreide dankwoord gaan er dan ook een hoop naar de KLM. En dat is dan wel weer grappig. Net als een strofe uit het zeer stemmige Hemingway:
Neemt me mee naar huis
Ik ben geen Hemingway"

Op Geen Tango is het natuurlijk onvermijdelijk dat Carel Kraayenhof (-2002, is zooo passé-) zijn bandoneon bijna aan stukken trekt, en het "rockende" Laag bij de grond met de sax spelende Nigeriaan Femi Kuti, klinkt tja: erg Kuti.
Het zijn vooral de wat rustigere nummers die er muzikaal gezien bovenuit springen. Waar het muzikale sausje uit landen als Turkije, Argentinië, Japan en de didgeridoo uit Australië soms behoorlijk krampachtig aandoet, is het door Ierland geïnspireerde Vreemde wegen heerlijk in zijn eenvoud. Ze worden in dit nummer geassisteerd door onder andere (de erg oud geworden) Terry Woods, multi-instrumentalist en bekend van de roemruchte Pogues.

Hoewel Umoja nu al weer met alle gemak meer dan platina heeft gehaald; aan het wat magere multiculti-sausje op dit album is helaas wel enigszins af te horen dat het zuunige Zeeuwen zijn. Niet dat de bijbehorende dvd geen aanwinst voor de Bløf-fan zou zijn. Maar liefst dertien clips, en dan nog veel extra filmpjes waar naast alle ernst en pathetiek zowaar ook nog plek is voor enige humor. Maar kwantiteit is niet automatisch kwaliteit. Dit is zeker nog niet hét meesterwerk van Bløf. Eerder een light-versie van het wereldmuziekgenre. Dát soort zuunigheid bedoel ik.
Wat mij betreft reizen ze voor het volgende album niet weer de hele wereld rond voor een Afrikaanse viooltje hier..., en een Bhutaans cymbaaltje daar... Vlieg gewoon naar Ierland, maak daar een ingetogen folk-album à la Vreemde wegen, en laat de Uilleann pipes, de tin whistle etc. maar klinken! Aan passie ontbreekt het Bløf niet, dat is heus wel te horen.
Ik neem de kosten van de vliegtickets wel voor mijn rekening, zij het een last minute, economy class, bij low-cost airliner Ryan Air.
Sorry, ik ben ook maar een (halve) Zeeuw.
De afspraak staat, wat mij betreft; 't is een aanzoek zonder ringen, of zoiets..
Maar dan WEL thuiskomen met een briljant vijfsterren-album!
Label: EMI Releasedatum: 3 maart 2006 Waardering:






























Bekijk de disclaimer maar die niet bij de cd is geleverd:
Information collection and use:
Opendisc® collects and uses your personal information, i.e. your name, address, e-mail and telephone numbers, etc..
This information is essential for us as well as the Artist and their Record Company as it will allow them to give you a quality service while getting to know you better.
OT: CD leek me beetje ver van mijn (of eerder HUN) bed show....de waardering verbaasd me dan ook niks.
Wanneer gaan ze weer eens nummers maken zoals: Hier aan de kust, zaterdag, Urlaub in Spanien, harder dan ik hebben kan....
Maar zoals het hier staat beschreven, vind ik wat overtrokken. De teksten en de instrumenten, met name de bandoneon, moeten het vergelden. Ik vind een bandoneon een mooi instrument waarmee je een sfeer kunt creeeren. Dat is ook wel aardig gelukt, moet ik zeggen. Op zich is het geen slecht album, maar het is geen geheel, maar een potpourrie van wereldmuziek en daar moet je open voor staan.
FART FAQ:
http://www.heptune.com/farts.html
Ik zag ze laatst bij Paul de Leeuw hun single Aanzoek zonder Ringen doen, met de Kodo-drummers. In de aankondiging werd gezegd dat het voor die drummer altijd een jongensdroom was geweest om met hun te spelen, nadat hij zo onder de indruk was geraakt van een optreden. Ik dacht "nou, dat zal wat bijzonders zijn". Viel dat even tegen... Die "drummers" stonden gewoon een beetje standaardritmes te rammen op een soort pauken, die door de geluidsmix ook nog eens slecht te horen waren, de Jostiband had het ook gekund. foto Het viel me een beetje tegen.
het is niet dat het slecht is ofzo, het is gewoon niet echt mijn smaak ( fotofoto ) en het is ook nog eens allemaal hetzelfde..
maar wat me nog meer irriteerd zijn al die mensen van radio en tv enzo die het helemaal de hemel in prijzen
Kijk, dat je een album niet kan waarderen, kan natuurlijk. Maar kom wel met een gedegen verhaal en laat je alsjeblieft niet verleiden tot vreselijk knullige woordspelingen. Het is zo af en toe werkelijk tenenkrommend.
Than to face another night
In Southern Sun
And your love is all around
Als je een band op voorhand al niet goed vind, lijkt het me ook niet echt een logische stap om het album te gaan recenseren. Ik hou bijvoorbeeld niet van rap, maar het zou dan toch wel heel makkelijk zijn om het nieuwe album van 50 Cent af te gaan kraken, simpelweg omdat het je smaak niet is?
FART FAQ:
http://www.heptune.com/farts.html
Jammer ook dat je geen Japans restaurant in Middelburg hebt. En dat je nergens inhoudelijk op mijn kritiek ingaat. Ik zou het liefst allemaal 5 sterren geven al aan alle albums, eerlijk waar. Maar je hebt nu eenmaal slechte, matige, redelijke een briljante albums. Dat heeft niets met smaak te maken, dat is gewoon zo.
Maar inderdaad: van sommige bands koop ik ook als matig gerecenseerde albums. Die maken ook wel eens een mindere, maar om dan de brenger van het slechte nieuws (in dit geval de reviewer) daar op aan te spreken? foto
Blof ligt niet wakker van deze review, en ik niet van hun nieuwste album.
Niettemin veel luisterplezier toegewenst foto
Vind dat hele Blof verhaal een beetje gejat van 1 Giant Leap, die hebben dat al een tijd geleden gedaan.
Tis nooit een keer een vrolijk liedje. ----> foto
Kom op zeg, het is allemaal pseudo-literair geneuzel.
www.thuisuiteten.nl
Ik vind het een geweldig album: het luistert lekker weg en kent meer variatie dan een 'gemiddeld' Bløf album. Verder eens met de opmerking dat je geen muziek moet reviewen die je op voorhand al waardeloos vindt, want de bovenstaande review zou ik 100% zeker schrijven over een rap- of R&B-CD, maakt niet uit welke. Los van de ontzettend zielige poging om een tekst te schrijven waarin je laat zien vooral interessant Nederlands te willen gebruiken zonder iets te zeggen, blijkt gewoon uit het commentaar dat je een algemeen bezwaar tegen Bløf hebt. Prima, maar doe dan niet alsof jouw oordeel ook maar iets zegt over hoe je dit album van Bløf tussen de voorgaande Bløf CD's moet plaatsen.
En als een zin als 'jij bent weg maar dichterbij dan ooit' voor jou een betekenisloze paradox is, waar Bløf zich continu van bedient, dan is het misschien gewoon niet voor je weggelegd. Niet naar luisteren, maar ook zeker niet anderen opzadelen met een mening over iets waar je in beginsel al niet naar moet luisteren.
Kom nu maar op met je commentaar ("je bent zeker fan van Bløf", "Je bent zeker sjacherijnig dat NAC heeft gelijkgespeeld in de extra tijd", etc etc). Het is allemaal waar (helaas foto), maar wat ik hierboven schrijf is net zo goed waar.
foto
Prima review!
www.thuisuiteten.nl
Een voorbeeld. Je vindt Hemmingway door het gitaar spel van Eliades Ochoa een van de hoogtepunten van deze plaat. Daarnaast is volgens jou ook Wennen aan September een hoogtepunt, maar dat komt dan weer door Adam Duritz. Geen Tango schrijf je op het conto van Carel Kraaijenhof en Laag bij de Grond is erg Kuti. Hieruit straalt gewoon af dat je Bløf gewoon niets vindt. En dat waarschijnlijk al voordat je dit album hebt geluisterd.
Hemmingway verliest juist door Ochoa wat kracht. Hoe staccato hij het eerste couplet van een papiertje opdreunt, daar had veel meer ingezeten.
Wat vond je van Mens? Wat vond je van Herinnering aan Later? In mijn ogen, en met mij nog veel meer ogen, twee van de beste nummers van het album, die je in je recensie links laat liggen...
Than to face another night
In Southern Sun
And your love is all around
Than to face another night
In Southern Sun
And your love is all around
Maar mocht ik in mijn eerdere comments hierboven nog niet duidelijk zijn geweest, voor de laatste keer: het is mij niet te doen om te schoppen om het schoppen. Ik snap wel dat dat gelijk gedacht wordt, maar eerlijk: Ik had graag een heel goed album willen reviewen. En naar mijn bescheiden mening is dat nu niet geheel het geval.
open er anders maar een topic over om verder te discussieren?
Ik wil nog steeds wel je mening weten over Mens en Herinnering aan Later.Ik vind het overigens jammer dat je het album niet goed vind, het zit echt fantastisch in elkaar, maar dat is mijn mening...
Weak coffee is only fit for lemmas. - Pál Turán (1910-1976)
Het album is het inderdaad net niet helemaal maar wel acceptabel.
Goed geschreven.
Wat een pseudo-poëtische onzin.
Die arme man werd bijna compleet weggemixed foto maar de vriendelijkheid zelve die die mensen zijn, liet hij daar niets van merken. Behalve in een terloopse opmerking naar de lokale televisiecrew toe.
Ook op het openluchtconcert overschreeuwde Bløf hun inheemse medemuzikant bijna volledig. Natuurlijk was het publiek desondanks uitzinnig; zo'n happening maken ze niet dagelijks mee. Ik twijfel of je hier van 'gemiste kansen' moet spreken - ik denk dat de leden van Bløf, ondanks dat het stuk voor stuk heel aardige goedbedoelende jongens zijn, eenvoudigweg niet over het muzikale inlevingsvermogen en de creativiteit beschikken om zo'n project echt tot zijn recht te laten komen.
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken