Film: Ninja Assassin

Uit de studio van Warner Brothers komt deze gemoderniseerde Ninja-film van regisseur James McTeigue. McTeigue kennen we van producties als V for Vendetta en Dark City, beide noemenswaardige films! Helaas heeft hij er bij dit script een beetje met de pet naar gegooid, want deze verfilming mist op meerdere fronten de puntjes op de i…

Het verhaal draait allemaal om een geheim klooster waar een gemene Grootmeester wezen kidnapt om ze vervolgens op te leiden tot moordenaars. Één van de kinderen, onze hoofdpersoon Raizo, krijgt tegen de regels van zijn Sensei in gevoelens voor een meisje uit zijn klas en dit brengt hem ertoe zich tegen zijn kameraden te keren. Niet alleen probeert hij te voorkomen dat de gevaarlijke Ozunu clan hun dodelijke missies volbrengen, ook is hij uit op wraak. Ondertussen vindt een Europol-agent een geldspoor dat haar in contact brengt met de onderwereld van de oude ninja-cultuur. Geïntrigeerd en nieuwsgierig duikt ze dieper in het spoor, tot ze ontdekt dat ze informatie heeft waar haar leven mee in gevaar is gekomen. Alleen samen kunnen ze de geheimen van deze organisatie ontrafelen en de leden van de Ozunu clan, die onze helden voortdurend op de hielen zitten, voorblijven!

Al in de openingsscène wordt de toon van de film gezet. De ninja wordt geïntroduceerd zoals we hem kennen: als een obscure en dodelijke schaduw. De visuele verwerking hiervan is met een tikkeltje horror neergezet, denk aan schimmige versnelde beelden zoals we zagen in The Ring. Daarnaast is het gore effect ook vergelijkbaar met een fanatieke slasher: als er een ledemaat vanaf vliegt omdat daar een samuraizwaard doorheen klieft dan mag daar best een emmertje dik bloed uitspuiten (dit was dan weer vergelijkbaar met de effecten die we kennen uit Kill Bill). Gelukkig went dit wel en waren alle slechte acteurs uit deze openingsscène ook maar meteen even uit de weg geruimd! Tijd dus voor het echte verhaal… Acteur Rain, eigenlijk een bekende Koreaanse rockzanger, komt overtuigend over en zijn houding, waarin apathie op de voorgrond ligt maar onder het oppervlak diepere emoties spelen, is bij tijd en wijle een lust voor het oog. Zijn tegenspeelster, de voor ons wat bekendere Naomi Harris (Tia Dama uit Pirates of the Caribbean), zet wel een mooie rol weg maar aan het eind lijkt het allemaal nog niet voltooid. De hele film gaat een beetje op en neer tussen goede actie en intrigerende scènes (weggezet in sfeervolle sets), gemixt met over-de-top effecten en een belabberde verhaallijn. Al met al geeft de film het gevoel dat je ergens naartoe gebracht wordt, maar uiteindelijk blijkt dat een loze belofte. Humor is misschien de beste motivatie om deze film te gaan kijken, want alleen dan zul je achteraf het idee hebben dat je aan je trekken bent gekomen!


Raizo maakt zich klaar om te doen waar hij goed in is!

Ook wel een vermelding voor de oude rot Sho Kosugi (Enter the Ninja, Tenchu), voor de liefhebbers van Martial Arts geen onbekende! Hij speelt zijn rol met alle ervaring die hij in zijn carrière heeft opgedaan en dat zorgt voor een heerlijk plaatje. Het is alleen aan te raden eerst zijn andere werk te bekijken, alvorens hieraan te beginnen, want daarin komt toch wat meer van zijn superbe talent in beeld.

Om te zeggen dat Ninja Assassin niet de moeite waard is, gaat misschien net te ver, maar ga er niet naartoe met hoge verwachtingen. Hoewel er duidelijk wel aandacht en tijd besteed is aan de productie, kan het resultaat niet verwachten om tot de klassiekers gerekend te gaan worden.


Label: Warner Brothers Releasedatum: 3 december 2009 Kijkwijzer:
Waardering film:

Kijk voor meer films en dvd's in Film, Tv & Radio.