DVD: The Wonderful Wizard of Oz: Tin Man

Inmiddels alweer twee jaartjes oud, maar in Nederland nog niet heel erg bekend: de vertolking van The Wonderful Wizard of Oz uit de studio's van de Sci-Fi Channel, getiteld Tin Man.

Deze zes uur durende mini-serie is een vrij losse adaptatie van het originele verhaal van L. Frank Baum. Zoals de meeste producties die uit de Sci-Fi studio rollen, is deze met een laag budget in elkaar gezet en helaas is dit ook wel een beetje te merken aan het resultaat. De special effects zijn maar van gemiddeld niveau en ook aan kostuums hadden ze net wat meer uit mogen geven... Dit had het geheel wat overtuigender gemaakt en wellicht was het dan de parel geworden die het had kunnen zijn!

Het verhaal begint met de klassieke setting, maar al binnen tien minuten is het duidelijk dat dit wel een iets ander sprookje gaat worden dan het origineel. Duistere dromen kondigen het begin van het avontuur aan en DG (afkorting voor Dorothy Gale) vindt zichzelf al snel verloren in het fabelachtige land van de 'O.Z.' (de Outer Zone), gedreven door een legende en bestookt door het kwaad dat hier aan de macht is. DG ontmoet al snel vele kleurrijke karakters in deze wereld waar magie nog aan de orde van de dag is. De gemene koningin Azkadellia heeft een snood plan om haar heerschappij absoluut te maken en DG is de enige die haar kan stoppen.

Gezien het feit dat het verhaal al antiek is (origineel geschreven in 1900!) en er sindsdien talloze adaptaties van geproduceerd zijn, is het een nobele poging om het verhaal eens een andere wending te geven. Helaas was ook dit al eerder, en succesvol, gedaan door bijvoorbeeld Steven Spielberg in A.I..


De cast van Tin Man

Van originaliteit moeten ze het dus niet hebben, al is het verhaal niet op alle punten voorspelbaar en soms zelfs verrassend. Wat mij vooral geboeid hield was de ontwikkeling van de karakters. Nadat ik er even doorheen geslikt had dat de kostuums erbarmelijk in elkaar zijn gezet (met uitzondering van de kleding voor koningin Azkadellia), heb ik wel kunnen genieten van de samenwerking tussen de hoofdpersonen. Een lichtelijk bekende cast zorgde voor niet teveel herkenning, maar toch een fatsoenlijke basis acteertalent. Zooey Deschanel (The Hitchhiker's Guide to the Galaxy), Alan Cumming (X-Men II) en Neil McDonough (Street Fighter: The Legend of Chun Li) vormen het onwaarschijnlijke trio dat de laatste hoop voor de O.Z. is. Vooral Alan Cumming, die de rol van Glitch speelt (de Tin Man - variant van de vogelverschrikker op zoek naar zijn hersens), voegde wat diepgang en vermaak aan het verhaal toe. Ook Toto, Dorothy's trouwe metgezel, heeft een rol zoals hij nog nooit eerder heeft mogen spelen! De intriges in de verhaallijn zijn soms misschien wat vergezocht, maar aangezien het geheel een 'afwijkend' gevoel meegeeft (bedoelende dat je meestal niet meekrijgt wat je verwacht als je het origineel in je achterhoofd houdt) is dat niet storend. Een speciale vermelding ook voor Richard Dreyfuss (Leaves of Grass) en zijn overtuigende vertolking van de Mystic Man (in het originele verhaal: de tovenaar!).

Waarom ervoor gekozen is om de titel Tin Man te gebruiken is mij enigszins een raadsel, want dit karakter is toch niet het middelpunt van de verhaallijn. Wellicht hebben ze hiervoor gekozen om toch aan te geven dat je de mini-serie niet moet gaan kijken als verfilming van het origineel, of anders waren ze misschien erg trots op het idee dat ze gebruikt hebben om de tin man uit te beelden in hun adaptatie: Niet alleen is het een naam die voor 'politie' gebruikt wordt in de O.Z. (zoals wij juut of wout zeggen), ook verwijst het naar een nogal ziekelijke manier van straffen die gebruikt wordt door de elite garde van de koningin...

Al met al is het een fraaie mini-serie geworden die wel de moeite van het kijken waard is. Geen klassieker, maar voor de liefhebber van avontuur wel een aanrader!

Kijk voor meer films en dvd's in Film, Tv & Radio


Label: Imagiquest Entertainment Releasedatum: 2 december 2007 (USA) Kijkwijzer:
Waardering film: Waardering extra's: n.v.t