Runes of Magic

De beste manier om te levelen is door het doen van quests zoals in elke MMORPG. In Runes of Magic is er behoorlijk wat variatie aanwezig in de quests. Zo zal je zo nu en dan een uur bezig zijn met alles wat de NPC van je heeft gevraagd, maar wellicht dat de volgende quest slechts vijf minuten kost. De quests zijn vaak maar weinig betrokken bij een groots verhaal achter de game, waardoor je vaak ingrediënten voor een lekker hapje aan het verzamelen bent. De luchtigheid van de quests wekte bij mij helaas vaker irritatie dan voldoening op wanneer ik weer een naar mijn mening nutteloze quest voltooide. Toch wist deze luchtigheid mij terug te laten komen voor meer. Soms kom je een quest tegen die je niet in je eentje aankunt. In zo\'n geval kun je in Runes of Magic een groepje mensen bij elkaar sprokkelen om als een team de quest te voltooien. De verdiende XP wordt zo gelijkmatig verdeeld, dus spelers met haast doen er goed aan om mee te lopen met een personage met een hoog level.

Runes of Magic onderscheidt zich van andere MMORPG\'s dankzij het PvP-systeem. Je verdient geen XP door andere spelers te verslaan. In plaats daarvan kent de game een reputatie-systeem. Andere spelers doden geeft je een slechte reputatie. Dood je daarentegen spelers met een slechte reputatie, dan krijg je zelf een goede reputatie. Wanneer je een slechte reputatie hebt en je houdt je een tijdje rustig, dan trekt je reputatie vanzelf bij. Het is ook mogelijk om een goede reputatie op te bouwen door met monsters te vechten die minstens vijf levels hoger zijn dan jij. In je eentje is dit niet zo\'n slim plan, maar als groep is het een goede manier om snel reputatie op te bouwen.

Grafisch gezien is Runes of Magic niet indrukwekkend. Voor de grootte van de wereld kan de game prima meekomen en de behoorlijke hoeveelheid bloom zorgt voor een waas die net dat beetje extra fantasie opwekt. Bovendien moeten we niet vergeten dat de game gratis is. Maar hoe gratis is de game nu eigenlijk? Het is mogelijk om speciale items te kopen met echt geld. Deze items hebben echter maar weinig toegevoegde waarde ten opzichte van items die gewoon gratis in de game te verkrijgen zijn. In de meeste gevallen is het verschil slechts cosmetisch om je beter te kunnen onderscheiden van de andere spelers.




Conclusie
De eerste uurtjes van Runes of Magic zijn wat saai. Weet je daar doorheen te breken dan is Runes of Magic een hele degelijke MMORPG geworden. De basis van de game is vergelijkbaar met World of Warcraft maar de game weet zich goed te onderscheiden dankzij onder andere het reputatiesysteem. Grafisch is de game mooier dan je zou verwachten van iets dat gratis is en daarmee verdient de game ook lof. Zoek je een MMORPG maar heb je geen zin om er geld voor uit te geven, dan is Runes of Magic misschien iets voor jou.