Spore

Cell Phase
In de Cell Phase ben je een eencellig wezentje dat moet evolueren door DNA te verzamelen. Dat kun je doen door het eten van voedsel, het verslaan van andere cellen, en het stukmaken van brokstukken meteoor die her en der in zee drijven. Je krijgt in het begin de keuze om herbivoor of carnivoor te worden, waarna je zal moeten beginnen met het zoeken naar de juiste soort voedsel. Zodra je genoeg gegeten hebt, zul je in omvang toenemen. Andere beesten doen dat echter ook, sommigen hebben dat al wat eerder gedaan dan jij. Er zwemmen dan af en toe ook enorme beesten rond, waarvoor maar één oplossing is: vluchten. Maar als jij een paar keer zelf gegroeid bent, zwemt dat enorme beest ineens tweemaal zo klein als jij rond, klaar om verteerd te worden door jouw inmiddels goed ontwikkelde maag-darmstelsel. Zodra je genoeg DNA hebt verzameld krijg je de mogelijkheid om benen te ontwikkelen en aan land te gaan.

Creature Phase
De Creature Phase geeft je controle over één en later meerdere wezens op een planeet. Op deze planeet bevinden zich echter nog meer wezens. Het doel is natuurlijk om te overleven in deze jungle van verschillende rassen. Dit overleven kan je vriendschappelijk of vijandelijk doen. Zo kun je vriendjes worden door te dansen en poses aan te nemen, door middel van een simpel na-aapspelletje. Als je eenmaal vriendjes bent met het andere ras, krijg je DNA om je wezen te upgraden in de Creature Editor. De andere optie is om andere soorten aan te vallen. Dit levert wat minder DNA op, maar het kost ook minder moeite. Door andere rassen te verslaan of te imponeren krijg je behalve DNA, ook nog een groeispurt in je bovenkamer. Op een gegeven moment ben je slim genoeg om zelf een barbecue aan te kunnen steken, en vanaf dat moment kun je verder naar de volgende fase.

Tribal Phase
De Tribal Phase breekt aan, je beheerst nu een stam van wezens. Je bent gestopt met jezelf fysiek ontwikkelen, DNA speelt daarom geen factor meer. Je wil nu uitgroeien tot een grote stam en daar is voedsel voor nodig. Het doel is om andere stammen op jouw planeet uit te roeien, zodat je het enige intelligente wezen bent op de hele aardbol. Dit doe je door je stamhoofd samen met een aantal volgelingen uit te rusten met bijlen, speren en genezende stokken, door middel van een sterk versimpeld RTS-principe. Zodra je vijf andere stammen veroverd hebt, heb je de planeet voor jezelf en kun je verder naar de Civilization Phase. Uiteraard is deze fase ook weer zonder vechten uit te spelen, je kan andere stammen onopvallend aan jouw wil onderwerpen door vriendjes met ze te worden.


Civilization Phase
Jouw ras heerst nu over de wereld. Het vervelende is dat je wezens een beetje verdeeld zijn. Je doel is om alle losse stadstaten te verenigen tot een grote Europese Unie. Dat kan weer goedschiks of kwaadschiks, aan jou de keuze. Als je braaf bent, probeer je vijandelijke steden door propaganda te bekeren, of door handel om te kopen. Ben je agressiever van aard, bouw dan een leger tanks, boten en vliegtuigen, maak wat intercontinentale ballistische raketten en schiet al je tegenstanders naar de Filistijnen (mits je planeet Filistijnen heeft). Om al dat wapentuig te kunnen bekostigen moet je fabrieken plaatsen in je steden en specerijengeisers opeisen.


De eerste vier fases zijn compleet verschillend van opzet en inhoud. Het zijn eigenlijk op zichzelf staande games, die bij elkaar gehouden worden door de Creature Editor. In feite zijn de fases korte minigames, je bent per fase een uur, of hooguit twee uur bezig. Dat geeft niet, want het is allemaal zo simpel dat het zou gaan vervelen als je langer bezig bent. Ben je echter helemaal weg van een bepaalde fase? Geen probleem, niets en niemand dwingt je om verder te gaan. Als je wil kun je uren zoet zijn met dezelfde minigame. Het heeft alleen totaal geen effect meer op de volgende fases, je ondervindt er geen enkel voordeel van dat je langer door bent gegaan.