Wethouder zeer bezorgd over afwijzen opvang verwarde ongedocumenteerde

"Deze persoon heeft zorg nodig en is mogelijk een gevaar." Zo reageerde wethouder Opvang Groot Wassink (GroenLinks) vanmiddag op het nieuws dat een uitgeprocedeerde asielzoeker, die een gevaar vormt voor zichzelf en zijn omgeving, opnieuw is afgewezen voor opvang in een tbs-kliniek. Zo meldt AT5. 

De ongedocumenteerde man verblijft sinds 2004 in Nederland. Hulpverleners en ambtenaren luidden deze week de noodklok, omdat de man afgelopen week nog betrokken was bij twee serieuze veiligheidsincidenten in Amsterdam.

Volgens instanties heeft de man ernstige psychiatrische problemen, waardoor hij niet terechtkan in andere gespecialiseerde opvanglocaties. Spoedoverleggen om de man te laten opnemen in de tbs-kliniek Veldzicht vonden eerder deze week plaats. Vanmiddag liet wethouder Groot Wassink echter weten dat de kliniek ook vandaag het verzoek tot opname heeft afgewezen. 

"Ik heb zojuist te horen gekregen dat ook Veldzicht deze man weer heeft afgewezen", aldus de wethouder in de raadscommissie. "Ik maak me grote zorgen hierover. Deze persoon heeft zorg nodig en is mogelijk een gevaar, gezien eerdere serieuze incidenten."

Afgelopen week gooide de man de ruiten in van een woning in Noord. Ook meldde hij zich vrijdag bij de opvangorganisatie ASKV met een tas met daarin twee explosieven, die eerder bij zijn eigen slaapplek waren geplaatst, vermoedelijk door andere daklozen. 

Over de verantwoordelijkheid vanuit Den Haag heeft de wethouder geen goed woord over. "Dat de Rijksoverheid dit zo laat liggen vind ik ongelooflijk. We zijn op alle mogelijke manieren aan het kijken wat we kunnen doen, maar ik wil voorop stellen dat de Rijksoverheid hier primair verantwoordelijk voor is. Het is natuurlijk een bloody shame dat dit zich nu weer zo voordoet." In een brief aan de Tweede Kamer zeiden asielminister Marjolein Faber en staatssecretaris van Justitie Coenradie vorige week nog dat er bedden voor dit soort gevallen in tbs-kliniek Veldzicht beschikbaar zouden blijven. 

Vrij uitzonderlijk aan de situatie is dat de man zelf ook aangeeft graag psychische hulp te willen ontvangen. De wethouder geeft aan dat het gaat om een geval dat specialistische zorg vraagt: "Dit vergt een heel specifiek regime. Dit soort persoon wil je echt niet in de Landelijke Vreemdelingenvoorzieningen (LVV) hebben."