The Witcher

Geralt moet in The Witcher vaak ten strijde trekken, zij het om monsters en ondoden te verslaan of om mensen, elfen en dwergen aan zijn zwaard te rijgen, het maakt Geralt eigenlijk niet zoveel uit. Hierbij moet wel benadrukt worden dat The Witcher zeker geen Hack \\\'n Slash RPG is, verre van dat zelfs. De gameplay is bij lange na niet zo hectisch en je moet vaak tactisch nadenken om bepaalde eindbazen te verslaan. Daarbij is het handig dat je met een simpele druk op de spatiebalk het spel op pauze kan zetten maar toch Geralt n opdracht kan geven die hij uitvoert zodra het spel weer gaat lopen.
Een ander belangrijk onderdeel van het gevechtssysteem is dat je als speler de gevechtstijl van Geralt moet selecteren. Zo kan Geralt een langzame maar krachtige aanval uitvoeren, een snelle zwakkere of een aanval die speciaal tegen groepen vijanden gericht is. Iedere tegenstander van Geralt is kwetsbaarder voor n van de drie stijlen en schakelen tussen verschillende stijlen maakt het verschil tussen het verwijderen van ledematen of het kwijtraken van ledematen. Naast de gevechtstijlen is de keuze van wapen ook erg belangrijk, zo heeft Geralt de beschikking over een stalen zwaard, waar “normale” vijanden niet bepaald bestand tegen zijn, of een zilveren zwaard dat extra pijnlijk is voor monsters. Het is dus ook erg belangrijk welk zwaard er gekozen wordt, en dit wordt alleen maar belangrijker naar mate het spel vordert.
Ook kan je ervoor kiezen om Geralt krachtiger te maken met potions die hij zelf kan maken. Een voordeel hiervan is dat potions soms echt het verschil tussen winnen en verliezen kunnen betekenen, een nadeel is dat potions ook enigszins giftig zijn. Hierdoor kan je maar een beperkt aantal potions innemen, als je er te veel inneemt wordt Geralt langzaam of gaat hij zelfs dood. Bij potions geldt dan ook: geniet maar drink met mate.

<\/center>
Genoeg monsters in The Witcher<\/center>

De reden waarom het selecteren van een zwaard alsmaar belangrijker wordt is dat ieder zwaard gekoppeld is aan een vechtstijl. Ieder van deze vechtstijlen is direct gekoppeld aan het vergaren van ervaring. Als Geralt namelijk een level erbij krijgt krijgt hij een aantal skillpoints. Skillpoints kan je inzetten om Geralt nieuwe vaardigheden te laten uitvoeren. Er zijn veel vaardigheden en deze kan je unlocken door er een skillpoint in te investeren.
Ieder van deze skillpoints heeft een bepaalde waarde: brons (deze krijgt men het vaakst), zilver en goud. Hoe hoger het level hoe meer kans je hebt om zilveren of gouden skillpoints te bemachtigen, en met deze kan je krachtigere vaardigheden unlocken. Het klinkt misschien ingewikkeld, maar dat is zeker niet het geval. Sterker nog, deze manier van een personage krachtiger maken is een stuk overzichtelijker dan het opwaarderen van statistieken.

<\/center>

Maar goed, het vechten... In The Witcher kan Geralt zowel een versimpelde versie van magie als zeer effectieve gevechtsstijlen gebruiken tegen zijn vijanden. Vaak is een combinatie van zwaardkunst en spreuken het effectiefst tegen alle vijanden, maar ook hierbij moet gekeken worden naar de zwakheden van hetgeen waar Geralt tegen vecht.
De gevechten zelf zijn erg makkelijk uit te voeren, met een simpele druk op de de linker muisknop valt Geralt aan met het zwaard en met de rechter muisknop gebruikt hij een spreuk. Bij het zwaardvechten kan Geralt ook gebruik maken van zeer krachtige combo\\\'s. Je voert een combo uit door op het juiste moment weer te klikken op de vijand, dit moment wordt kenbaar gemaakt door een vlammend zwaard-icoontje. Zo is er ook een timing element aanwezig in de gevechten van The Witcher wat het geheel nog een tikkeltje tactischer maakt dan menig andere RPG. Het leuke is dat de combo\\\'s ook veranderen als je meer skillpoints in een bepaalde vechtstijl steekt, ze worden spectaculairder en vooral vernietigender.
Bij het gebruiken van spreuken zijn er geen combo-aanvallen aanwezig, en dat is maar goed ook want het zijn juist de flitsende zwaardgevechten waarmee een Witcher echt zijn kunsten toont.
Deze zwaardgevechten zijn, mist goed uitgevoerd, uiterst spectaculair met vliegende ledematen en rondsproeiend bloed. Het is zo spectaculair dat ik persoonlijk denk dat ene meneer Thompson er spontaan een rolberoerte van zal krijgen, mocht hij het ooit zien. Hierdoor ook de niet misselijke rating van 18+, maar dit is niet de enige reden...

Je kan namelijk Geralt ook de rokkenjager laten uithangen en proberen zoveel mogelijk vrouwelijke NPC\\\'s in bed te krijgen. Dit doe je voornamelijk door bepaalde gunsten aan de schone dames te verlenen zodat zij ook Geralt een “gunst” geven. Het succesvol zijn in het verleiden van vrouwen wordt beloond door een tekening van de desbetreffende NPC die op dat moment enkele kledingstukken blijkt te missen. Persoonlijk zie ik hier de meerwaarde niet van, maar mocht je houden van mooi geschilderde tieten dan is dit pad binnen het spel echt iets voor jou.
Gelukkig biedt het spel ook meer diepgang dan alleen het najagen van vrouwelijk schoon voor hun appetijtelijke kiekjes, je kan er namelijk voor kiezen dat Geralt een serieuze relatie krijgt met een aantal NPC\\\'s.

<\/center>
En van de bevallige dames in het spel<\/center>