CD: Most Unpleasant Men - Nothing Moves Slower

Het heeft even geduurd, maar na zes jaar is het dan eindelijk zo ver: De allereerste cd van Most Unpleasant Men ligt in de winkels. Most Unpleasant Men is een band met vijf heren uit Utrecht. Gezamenlijk zijn de mannen van in de twintig al een flinke tijd bezig met een maken van dit album. Ze vergelijken zichzelf qua muziekstijl met onder andere de Eels en Talk Talk, toch geen kleine namen. Na lovende kritieken die de band kreeg tijdens de perspresentatie in Ekko, is het tijd om de studio-opnames te beluisteren. Hoe doen de Utrechtse heren het op hun eerste cd Nothing Moves Slower?



Als je de cd in de winkel besluit te halen krijg je een mooi rood, kartonnen hoesje om het doosje. Op de voorkant van het hoesje zie je een grote close-up van de leadzanger Joram Tornij, die je recht in de ogen aankijkt. Je hebt nog werkelijk geen idee wat je van de plaat kunt verwachten als je naar de cover kijkt, tijd om het schijfje in de cd-speler te doen.

Het openingsnummer heeft dezelfde naam als het doosje waar de cd in zit: 'Red Box'. Met een piano, drum en bass wordt je welkom geheten in de wereld van de vijf mannen. Een rustige stem begeleid je door het beladen nummer, wat over het verdriet van een kind gaat. Het nummer 'Hospitality' klinkt ook goed in het gehoor. Het is weliswaar anders qua ritme dan 'Red Box', hier is het refrein rustig en de coupletten zijn weer een stuk sneller. Zo zijn er nog enkele nummers op te noemen die zeer goed in elkaar steken. Denk hierbij aan het nummer 'Princess'. Het nummer heeft lekkere gitaarloopjes en kent een goede begeleiding door toetsenist Jelte Heringa. Persoonlijk hoogtepunt van de plaat is het nummer 'Fashion Store'. Een zeer harmonieuze track waar zowel de rustige stem van Joram goed klinkt, als de beat die Frank Wienk uit zijn drumstel krijgt.
Alle twaalf de nummers op de cd zijn een nummer apart. Of het ritme lijkt totaal niet te kloppen, hoge (voor mannelijke begrippen) uithalen, blaas- en snaarinstrumenten en zelfs verschillende horens. Bij het nummer 'Mommy' waan je je zelfs even in de jaren '80 door enkele speciale effecten.




Helaas zijn niet alle nummers even goed. Het nummer 'Sorry' is vreselijk eentonig. Vier zinnen worden tot in den treuren herhaald. Een trance- of dancenummer heeft ook geen hoogstaande teksten, maar de muziek kan veel goed maken. Bij 'Sorry' is dat helaas niet het geval. Ook de track 'Platform' ligt niet lekker in het gehoor. Verschillende lagen zang en vocalen maken het geheel vreselijk warrig en de vreemde instrumentale backing is ook niet verschrikkelijk sterk.

Nieuwsgierig naar het album? De cd ligt nu in de platenzaken, maar is ook in zijn geheel te beluisteren via de website van de heren.


Tracklist:
1 Red Box (4:44)
2 Hospitality (3:14)
3 Sorry (2:12)
4 Princess (3:36)
5 Whale (1:24)
6 Like Boats (3:38)
7 Fashion Store (3:14)
8 Something to Say (3:26)
9 Trees (2:47)
10 Platform (5:41)
11 Mommy (3:01)
12 Still (3:36)


Label: Cubicle Records Releasedatum: Januari 2009
Waardering: