TV: Peter R. de Vries - Misdaadverslaggever

Als er één ding is waaraan Peter R. de Vries nooit een tekort heeft, dan is het wel aandacht. Afgelopen zondag zond de bekende misdaadjournalist een extra lange aflevering van zijn show uit, waarin Nederland opnieuw getuige werd van de activiteiten van Joran van der Sloot.


De Vries haalde in februari al hoge kijkcijfers met de eerste Joran-aflevering. Tijdens de autoritten met Patrick van der Eem vertelde de toen 20-jarige Van der Sloot wat er precies was gebeurd met de Amerikaanse Natalee Holloway.

Justitie heeft uiteindelijk weinig tot niks gedaan met wat er in dat programma naar voren kwam en Joran vluchtte naar Thailand om zich daar verder bezig te houden met duistere praktijken. En dáár lag voor De Vries vervolgens de opening om opnieuw groot uit te pakken.

De uitzending begint met een trotse De Vries, die de tijd neemt om te benadrukken welke successen hij zoal heeft behaald in de laatste 25 jaar. Ook houdt hij nog even zijn Emmy-award omhoog. Laten we wel wezen, de arrogantie droop er vanaf. De Vries doet dit zéker niet alleen voor de slachtoffers van misdaden, maar daarover later in deze review meer.

Na de 'ode aan zichzelf' gaat het verhaal verder waar het negen maanden geleden ophield. Zo krijgen we een nieuwe getuige in beeld: een meisje met wie Van der Sloot tijdelijk een relatie had, of iets dergelijks. Volgens de getuige vertelde Joran haar precies hetzelfde als wat hij aangaf tijdens de fameuze autoritten. De Vries had voor de uitzending van zondag meerdere psychologen en experts uitgenodigd, om zoveel mogelijk te kunnen bevestigen dat wat Joran vertelde geen simpele stoerdoenerij was. De verklaring van deze extra getuige speelt daarin een rol, hoewel het natuurlijk alles behalve een bewijs is, omdat ze zelf net zo goed zou kunnen liegen.

Vervolgens toont het programma een niet eerder uitgezonden stukje autorit, waarin Van der Sloot onthult zich met vrouwenhandel bezig te houden of dat in elk geval ambieert.

En dát dat zo is, komt verder naar voren in het belangrijkste deel van de uitzending. Eerder dit jaar werd De Vries benaderd door ene Arjan, een beveiligingsmedewerker uit Amsterdam die Joran online heeft ontmoet op een pokersite. Langzaam maar zeker ontstond er sociaal contact tussen de twee en de MSN-gesprekken bewogen zich langzaam maar zeker in de richting van de vrouwenhandel. Arjan besluit dan contact op te nemen met De Vries, die vanaf dat moment alle gesprekken gadeslaat om deze in een zekere richting te sturen. Natuurlijk kun je je afvragen of dit wel erg kies is, maar effectief was het wel. Uiteindelijk gaat Arjan met een medewerker van het programma naar Thailand en ontmoet daar Joran. De deal wordt gesloten, maar niet uitgevoerd omdat de benaderde vrouwen er toch maar voor bedankten.

Tijdens het bekijken van dit programma vroeg ik me af of Arjan enige bescherming geniet sinds de uitzending. Van der Eem had zelf een criminele achtergrond en wist precies waar hij mee bezig was toen hij besloot samen te werken met De Vries, maar kon Arjan de eventuele gevolgen wel overzien?

Tegen het eind van de uitzending acht De Vries het nodig Joran op te bellen om hem over deze nieuwe undercoveroperatie in te lichten. "Een gemene, vieze man" is de verslaggever, volgens Van der Sloot, die het doet voorkomen alsof hij niet erg onder de indruk is. Toch lijkt het erop dat de hetze van De Vries hem helemaal niet in de koude kleren is gaan zitten, gezien zijn -niet voldoende- voorzichtigheid gedurende het contact met Arjan. Voor een eventueel onderzoek was het telefoontje natuurlijk niet nodig en het enige doel was dan ook om de uitzending nog wat smeuïger te maken.


Daags voor de uitzending werd De Vries door Freek de Jonge nog flink bekritiseerd tijdens een uitzending van Pauw & Witteman. De voormalige komiek vindt dat De Vries 'over lijken gaat' en alles voor de kijkcijfers doet. Ik denk dat Freek daar gedeeltelijk gelijk in heeft, maar niet helemaal. Ja, De Vries houdt erg van kijkcijfers, prijzen en vooral van zichzelf. Tóch denk ik dat ook hij een bepaalde ambitie heeft, een 'drive' om als journalist zaken op te lossen. Hij begon immers ooit als een simpele verslaggever voor De Telegraaf en had toen echt nog geen idee dat hij ooit een bekend televisieprogramma zou maken.

Op ons eigen FOK! stond na de uitzending een poll, waarin werd gevraagd wat men nou eigenlijk van Joran dacht. Bijna de helft acht hem schuldig aan de moord op Natalee Holloway en aan vrouwenhandel. Ook blijft een flink percentage erbij dat hij onschuldig is tot het tegendeel wordt bewezen. Het is niet aan mij om een oordeel over deze zaak te geven, dus ik richt me op het programma zelf.

Het oordeel luidt dat het programma prima in elkaar zat en prettig was om naar te kijken, ondanks een lengte van bijna anderhalf uur (met reclame nog veel meer). Arjan en anderen leverden prima werk af, met De Vries zelf natuurlijk als middelpunt.

Ik ben er van overtuigd dat meer mensen De Vries serieus zouden nemen, als hij de arrogantie naast zich neer weet te leggen. De meningen over zijn persoon zijn in Nederland zeer verdeeld. De één vindt hem fantastisch, de ander een kwal. Voor beide kampen valt wel wat te zeggen.

Al met al was het de moeite waard het programma te bekijken, hoewel je misschien af en toe de neiging zult hebben een stukje door te spoelen. zeker wanneer het wel heel erg over De Vries zelf gaat.

Het is op dit moment helaas niet mogelijk de uitzending terug te zien.


Zender: SBS 6 Gezien op: 9 november 2008 Waardering: