TV: Het Sinterklaasjournaal

Voor de verandering begin ik deze review met een waarschuwing. Fokkertjes van zeven jaar of jonger mogen niet verder lezen. Ik herhaal: Niet verder lezen! Je hebt sowieso niks te zoeken op het internet, ga buiten spelen.


Goed, nu de kust veilig is, kan ik het gaan hebben over Het Sinterklaasjournaal, en dan met name de intocht van afgelopen zaterdag. Wat doet een review over Sinterklaas op FOK!, zullen sommigen zich afvragen. Maar, wees nu eens eerlijk, jij hebt het ook gezien. In elk geval een stukje? Al was het maar achteraf in het journaal?

Ik herinner me dat ik als kind ooit weigerde naar het verjaardagsfeestje van een vriendje te gaan omdat de intocht die dag op televisie was. Wie organiseert er dan ook een feestje op de dag van de intocht? Dat is vragen om problemen.

Hoewel ik de laatste jaren een stuk minder trouw ben geweest, besloot ik dit jaar weer eens te gaan kijken. Gelukkig is er niet veel veranderd. Natuurlijk werd ik best nerveus toen bleek dat de stoomboot de haven misschien niet zou bereiken en des te opgeluchter toen het uiteindelijk wel lukte. Door middel van ballonnen werd de boot iets opgetild, zodat zelfs de ondiepe haven van Almere geen probleem meer was. Goed, de wet van de zwaartekracht werd misschien niet zo gerespecteerd, maar als het om de Sint gaat, bestaat logica niet meer.

Enthousiaste Diewertje en geloofwaardige Sint

Maar laten we bij het begin beginnen. Diewertje Blok doet al jaren Het Sinterklaasjournaal en ze doet het nog altijd goed. Weinig lijkt me moeilijker dan op een enthousiaste manier over nogal onzinnige dingen te praten, en het voor kinderen toegankelijk te maken. Ik durf dan ook te stellen dat de presentatie van een Sinterklaasjournaal moeilijker is dan die van het reguliere journaal.

En dan was er Jeroen Kramer, ja, die van het Klokhuis inderdaad. Jeroen heeft een hele lastige positie, want hij moet Aart Staartjes en Rik Hoogendoorn doen vergeten als kade-reporters. Hoewel hij nog wat in zijn rol moet groeien, doet hij het zeker niet slecht. Zijn ervaring met kinderprogramma's komt hier goed van pas.


Maar de man om wie het allemaal gaat is natuurlijk Sint Nicolaas zelf: Bram van der Vlugt, wat gaan we hem missen als hij er over een paar jaar mee stopt. Nog altijd weet hij de rol van oude, wijze en bovendien humoristische man feilloos neer te zetten. Door Bram zou je bijna weer in Sinterklaas gaan geloven. Sterker nog, ik geloof misschien niet meer in de legende maar ik geloof wel in déze Sinterklaas.

Erik van Muiswinkel is al sinds 1998 dé rechterhand van de Sint. Als Hoofdpiet heeft hij de taak het hele pietengebeuren in de hand te houden. Behalve het feit dat hij met afstand het mooiste kostuum van allemaal heeft, draagt hij deze ook met verve. Waar andere pieten toch wat minder respect afdwingen met hun nogal domme gedrag, zou je van Hoofdpiet Erik toch bijna een beetje bang worden.

Als het om de andere pieten gaat, is het elk jaar opnieuw een leuk spel de gezichten achter de schmink te herkennen. Peter Lusse is als Ballonnenpiet een leuke toevoeging en dat geldt ook voor Rob Kamphues als Rare Piet. In een Sinterklaasjournaal kwam ik Cor Bakker tegen als piano-spelende Piet. Nog een BN-er gespot? Reageer en deel het met ons!

Lager budget

Voordat ik deze review afsluit toch nog een klein minpuntje. Het was duidelijk dat het budget dit jaar wat lager was dan normaal. Er was weinig spektakel en de hele show leek wat kleiner dan in vorige edities. Logisch is dat wel, want in tijden van financiële crisis kan de NPS moeilijk met geld smijten alsof het om pepernoten gaat. De medewerkers hebben de situatie verder zo goed als mogelijk opgevangen.

Dát de NPS elk jaar zoveel werk steekt in de journaals en de intocht, siert de omroeporganisatie. Het had immers niet gehoeven. Al met al heb ik met plezier naar de uitzendingen gekeken en voor degenen die er nog niks van hebben meegekregen: Bekijk eens een Sinterklaasjournaal. Het blijft immers jeugdsentiment.


Zender: NPS Gezien op: 15 november 2008 Waardering: