TV: Echte Gooische Meisjes

Na het Amerikaanse My Super Sweet Sixteen, hebben we nu ook een eigen versie in Nederland. Echte Gooische Meisjes (RTL5) heeft weliswaar een ietwat andere opzet, maar de gedachte erachter is precies hetzelfde. Men neme een stuk of vijf stereotype meisjes uit ‘t Gooi, en volgen ze tijdens hun net zo stereotype activiteiten. Klinkt simpel en dat is het eigenlijk ook.


De serie draait om vijf hoofdpersonen. Het wordt echter al snel duidelijk dat Bo en Pauline de baas zijn. Bo is de kalme leider met een gezond portie zelfvertrouwen. Ze wordt bijgestaan door Pauline, fysiek de grootste van het hele stel en dat dreunt ook door in haar persoonlijkheid. Zeker niet iemand met wie je tijdens het inparkeren ruzie wilt krijgen.

Florine is het lieve meisje, behulpzaam en rustig. Leslie weet niet zo goed wat ze wil, en is -zo lijkt het althans- de meeste tijd kwijt met het zoeken van een leuke jurk voor haar verjaardagsfeest. En dan is er Kimberly. Om de één of andere reden heeft Kimberly weinig met de rest van de groep te maken in de eerste paar afleveringen. In plaats daarvan zien we haar meestal met een eigen groep vriendinnen, met wie ze de ene angst na de andere moet overwinnen. Waar ze in aflevering twee moest leren waterskiën, terwijl ze ooit door een visje gebeten is en dús een doodsangst heeft voor water, moet ze in de volgende episode paardrijden, terwijl ze ook met die dieren in het verleden angstige avonturen heeft beleefd.

Ik gaf al aan dat er een gelijkenis is met My Super Sweet Sixteen, de succesvolle show van MTV waarin rijke meisjes voor hun zestiende verjaardag gevolgd worde. Echte Gooische Meisjes is vooral een stuk minder irritant, omdat de hoofdpersonen lang niet zo vervelend zijn als die in My Super Sweet Sixteen. Wel zijn er al een aantal onderdelen vrijwel exact overgenomen. Zo draait een groot deel van de afleveringen om de aanstaande verjaardag van Leslie, en wist Pauline haar vader een nieuwe cabriolet af te troggelen. Verschil: Het was níet de cabrio waarop ze haar zinnen in eerste instantie had gezet, en toch kwam haar vader er zonder kleerscheuren vanaf. In My Super Sweet Sixteen was het waarschijnlijk een stuk minder goed met hem afgelopen.

Ook zijn andere stereotype activiteiten uit de kast getrokken voor dit programma. Zo wordt er gewinkeld in Brussel, luxe gedineerd in Naardervesting en gegolfd op één van de vele golfbanen die 't Gooi vast rijk is. Overigens leek het er op dat Pauline toch echt de verkeerde club te pakken had en daarom de bal niet van de tee af kreeg, maar zeker ben ik daar niet van.


Met een paar afleveringen is het duidelijk waar de Nederlandse champagne-import precies naar toe gaat. Om de drie minuten hebben de meisjes een glas in de handen, of het nou bij de kapper is, op de boot of 's ochtends om 11 uur om de kater van de vorige avond weg te werken. Nog zo’n succesvol import-product is, zo blijkt, een GPS navigatie-systeem. Als ooit, om de één of andere reden, alle satellieten uitvallen en de GPS-systemen niet meer werken, zal 't Gooi naar verwachting een grote puinhoop worden. Hoe de meisjes het toch nog voor elkaar krijgen in Brussel aan te komen zonder navigatie, is dan ook een raadsel.

Overigens worden de scènes aan elkaar gepraat door Beau van Erven Dorens. Met Beau zit je eigenlijk altijd goed. Hij doet het op ontspannen wijze en past precies bij dit programma. Dit was een veilige keuze voor RTL.

We moeten helaas constateren dat de kijkcijfers sinds de eerste aflevering in een vrij rechte lijn omlaag zijn gekelderd. Met een marktaandeel van 10.6 procent voor de eerste aflevering, en 7.4 procent voor de derde, kun je vooralsnog niet spreken van een succes.

Echte Gooische Meisjes is makkelijke televisie. Even ontspannen op de bank kijken hoe het er aan toe gaat in het 'kakker-reservaat', zoals Beau het bestempelt. Het is geen kwalitatief hoogstandje, en af en toe is het voor de oplettende kijker wel erg duidelijk dat een situatie in scène is gezet, maar vervelend is het zeker niet. Of het een lang leven beschoren is valt te bezien, maar als je een beetje van het genre houdt, is het zeker de moeite van het bekijken waard.

Je kunt de afleveringen hier terugzien.


Zender: RTL 5 Gezien op: 30 oktober 2008 Waardering: