TV: De Gouden Televizier-Ring 2008

Afgelopen vrijdag werd voor de 43ste maal de prestigieuze Gouden Televizier-Ring uitgereikt. Paul de Leeuw was de grote gelukkige, en ook Yvon Jaspers, Yolanthe Cabau van Kasbergen en SpangaS vielen in de prijzen. Het jaarlijkse gala is volgens velen hét media-evenement van het jaar. Was het niveau daar dan ook naar?


Het optreden van de drie wannabe-Jozefs was niet om over naar huis te schrijven. Je zou meer verwachten van artiesten die straks toch echt avond aan avond live hun musicalrol moeten vervullen. Zonder vals te zingen en zonder onzekere en trillende stem.

En dan was er nog dat andere muzikale intermezzo. Dat van Fatima Moreira de Melo. Het was duidelijk dat ze van huis uit geen zangeres is. Ik begreep dat ze zich eventueel wel wou richten op een carrière in deze business, maar voorlopig zou ze de hockeystick beter nog even niet opbergen. Bovendien was de tekst van het nummer, geschreven door Fluitsma en Van Tijn, ronduit slecht. 'Wie wil er nu niet winnen' stond in schril contrast met het legendarische 'Who wants to live forever' van Queen. Volgende keer misschien maar weer een Gerard Joling-cover?

Hiermee hebben we het negatieve deel wel gehad. Presentatrice Chantal Janzen presteerde eigenlijk boven verwachting. Ze blijkt in het bezit te zijn van een droog gevoel voor humor en was toch telkens een soort rustpunt tussen de verschillende optredens. Ze was daadwerkelijk een waardig vervangster van Frits Sissing, die deze keer de honneurs niet kon waarnemen wegens verplichtingen als genomineerde.

Wendy van Dijk kwam voor één keertje terug als de befaamde Ushi. Wellicht was het leuker geweest als ze dit live op het podium had gedaan. De connectie tussen de show en haar stukjes was er eigenlijk niet, en dat was jammer.

Dan de grote winnaars van de avond. Yvon Jaspers won voor de tweede keer de Zilveren Televizier-Ster, en mag zich dus weer een jaar 'beste tv-vrouw van Nederland' noemen. Een grote verrassing is dit niet. Immers was zij hét gezicht van Boer zoekt Vrouw, wat gek genoeg zelf niet genomineerd was voor dit gala. Linda de Mol greep naast de prijs, maar had deze in 2001 al een keer gewonnen, en Sophie Hilbrand moest het opnieuw doen met 'slechts' een nominatie, net als in 2006.

Paul de Leeuw won de mannelijke editie van dezelfde prijs, en deed dat voor de derde maal op rij. Hij had ze graag in willen ruilen voor één ring, zei hij nog. Ruben Nicolai en Matthijs van Nieuwkerk bleven enigszins teleurgesteld achter.

De Talent Award ging -hoe kon het ook anders- naar Yolanthe Cabau van Kasbergen. De half-Spaanse is helemaal hot in Hilversum, en de prijs kon haar eigenlijk niet ontgaan. Nicolette Kluijver en Nicolette van Dam moeten zich richten op volgend jaar, waarvoor Yolanthe zonder twijfel al een nominatie voor de Televizier-Ster in de wacht zal hebben gesleept.

De NCRV-jeugdserie SpangaS ging er met de Gouden Stuiver vandoor, ten koste van Het Klokhuis en het Jeugdjournaal. Leuk dat de publieke omroep weer een ouderwetse school-soap heeft, van het kaliber Fort Alpha. De prijs zal zeker een aanmoediging zijn om in de toekomst meer van dat soort series een kans te geven.


Mooi! Weer de Leeuw won dus de hoofdprijs van de avond. Paul de Leeuw, waarvan menigeen dacht dat hij de ring toch zeker al een keer eerder had gewonnen, was tot nu toe altijd net te kort gekomen. Dit jaar was het dan eindelijk raak en dat hem dat goed deed, was duidelijk. De bedankjes liet hij uitspreken door zijn collega's, en dat sierde hem. Door het missen van zowel de Ring en de Ster was Linda de Mols (Gooische Vrouwen) de grote verliezer van de avond en misschien zal ze toch wel even uit hebben moeten huilen. Op zoek naar Evita was leuk voor de bookmakers, maar verder rekende toch niemand serieus op een overwinning.

Ter afsluiting toch nog een paar punten van kritiek. De organisatie zou er goed aan doen de tussenstand niet meer te laten zien. De spanning was er op die manier snel van af. En verder heeft het wat armoedigs dat zelfs de AVRO het tegenwoordig moet hebben van sms-stemmen. Kan zelfs dit niet meer met een ouderwetse vakjury of voor mijn part met een kijkersonderzoek?

Al met al was het een geslaagd gala met vrij voor de hand liggende winnaars. Volgend jaar misschien een paar professionele zangers erbij, en wellicht een leuke cabaretier voor een kort optreden, en de avond is compleet.

Je kunt het gala hier terugzien.


Zender: AVRO Gezien op: 24 oktober 2008 Waardering: